Covid môže narušiť vývoj dieťaťa. Nové mutácie môžu byť pre deti nebezpečnejšie, varuje odborníčka

TA3 TASR
7.1.2022 11:50

Nové mutácie nového koronavírusu zasahujú deti vo väčšej miere, ako tomu bolo doposiaľ. Ochorenie Covid-19 u nich môže spôsobiť závažnejšie problémy. Upozornila na to pediatrička Petra Siváková, ktorá pracuje v oblasti imunoalergológie a spolupracovala s bánovskou nemocnicou pri očkovaní detí.

Na školách sa bude pokračovať so samotestovaním do konca roka, potvrdil Gröhling
TASR/AP

"V prvej vlne pandémie deti postihol nový koronavírus zo všetkých vekových skupín najmenej, závažný priebeh malo minimum z nich. Ďalšie vlny pandémie a hlavne nové mutácie už zasahujú podstatne viac aj najmladšiu vekovú kategóriu," uviedla Siváková.  

Kolektívna imunita

Stále realizované výskumy nových mutačných kmeňov podľa nej naznačujú, že môžu byť pre priebeh aj u detí nebezpečnejšie, to však bolo v ojedinelých prípadoch aj pri doterajších kmeňoch, dokonca skončili fatálne. "Očkovanie detí má z môjho pohľadu dva dôležité aspekty, jeden je určite samotná ochrana dieťaťa a druhý, veľmi dôležitý, je začlenenie detí do tvorby kolektívnej imunity. Ale tu musia prísť samotní rodičia a zaočkovať seba a následne aj deti, chýba nám ešte veľa ľudí, aby naša kolektívna imunita proti Covid-19 fungovala," vysvetlila.

Veľkou témou v súvislosti s vakcináciou detí je, že detský organizmus je stále vo vývoji a je ťažké predpokladať, aké reakcie vyvolá vakcína z pohľadu dlhodobého vývoja. "Áno, detský organizmus je stále vo vývoji a aj imunita má svoj špecifický vývoj, dozrievanie nastáva v piatom roku veku života. Samozrejme, sú aj odchýlky a rôzne poruchy imunity, o závažných by sa už vedelo zaručene skôr," ozrejmila Siváková.

Imunitná odpoveď

Poruchu vývoja dieťaťa a teda iných systémov vakcína podľa nej nespôsobuje, je veľmi špecifická a navodzuje veľmi dobrú imunitnú odpoveď práve u detí, ktoré promptne a veľmi efektívne reagujú a tvoria kvalitnú imunitnú odpoveď po očkovaní. "Vývoj dieťaťa môže narušiť a mať vo výnimočných prípadoch aj následky práve ochorenie Covid-19," upozornila.

Zaočkovať proti ochoreniu Covid-19 by sa podľa lekárky mali dať deti aj so závažnými diagnózami a oslabenou imunitou. "Kontraindikácia k samotnému očkovaniu proti Covid-19 je aj u detí taká istá ako u dospelých, teda len potvrdená alergia na nejakú zložku vakcíny," dodala pediatrička.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok