Počty hospitalizovaných detí s covidom prekonali rekordy, rezort zdravotníctva odporúča očkovanie

TA3 TASR
6.1.2022 19:22

Rovnako, ako je to v prípade dospelých, nákazou koronavírusom je ohrozené každé dieťa bez existujúcej špecifickej imunity. To potom takisto môže nakaziť ďalšie deti, dospelých či seniorov.

Počty hospitalizovaných detí s covidom prekonali rekordy, rezort zdravotníctva odporúča očkovanie
TASR/AP

Na sociálnej sieti to uviedlo Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky. "V porovnaní s počtom hospitalizácií dospelých sú počty hospitalizovaných detí stále nízke, výrazne však už prekročili rekordy z minulých vĺn a ďalej stúpajú," upozornil rezort. Nárast hospitalizácií detských pacientov v dôsledku ochorenia Covid-19 je už viditeľný napríklad v USA či vo Veľkej Británii.

Medzi najčastejšie príznaky symptomatického ochorenia Covid-19 u detí patria horúčka, kašeľ, hnačka, či zvracanie. "Obzvlášť ohrozené sú deti s pridruženými ochoreniami, keďže majú vyššie riziko vážneho priebehu," poukázalo ministerstvo.

Pripomenulo, že medzi zriedkavejšie, ale závažné dôsledky infekcie koronavírusom u detí patrí multisystémové zápalové ochorenie. Otázne v prípade detí ostávajú podľa rezortu prípadné dlhodobé následky ochorenia Covid-19.

Rezort zdravotníctva preto odporúča očkovanie aj mladších detí. "Deti vo veku päť až 11 rokov dostávajú špeciálne schválený a im určený typ vakcíny, ktorý predstavuje tretinovú dávku oproti štandardnej dávke pre staršie deti a dospelých," dodalo ministerstvo. Bratislavský samosprávny kraj začal na Národnom futbalovom štadióne vo štvrtok očkovať deti vo veku päť až 11 rokov proti ochoreniu Covid-19. Deti by na preočkovanie mali prísť 27. januára. Vo štvrtok o tom informovali lekár Bratislavského kraja Tomáš Szalay a podpredseda Bratislavského samosprávneho kraja pre oblasť zdravotníctva Juraj Štekláč.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok