ROZHOVOR: Primátor Nitry Hattas: Pokuta štvrť milióna od ÚVO? Jej výšku ušetríme každý mesiac

TA3/mm
7.1.2022 12:00

Je to rok čo bola Nitra najspostihnutejším okresom v republike a každý deň v tamojšej nemocnici umierali covidoví pacienti ako na bežiacom páse. Ako na ten čas spomína primátor krajského mesta Marek Hattas?

ROZHOVOR: Primátor Nitry Hattas: Pokuta štvrť milióna od ÚVO? Jej výšku ušetríme každý mesiac
TASR/Pavol Zachar

Presne pred rokom Nitra ako mesto i okres plnila stránky novín a pandemickou situáciou v meste sa začínali všetky správy televízii. Ako si spomínate na tie dni, kedy sa už hovorilo o chladiarenskom aute pre obete covidu?

Bola to veľmi ťažká doba. Treba povedať, že keď mi vtedajší riaditeľ fakultnej nemocnice zavolal na konci roka 2020, že nemocnica sa plní a počet mŕtvych narastá a že budeme musieť urobiť opatrenia, tak som vedel, že je to veľký problém. Hneď som zburcoval kolegov na úrade, kontaktoval som starostov a vedel som, že budeme musieť ísť do minimálne lokálneho lockdownu. Ten sa podaril. Bolo to ťažké, ale namieste a verím, že sme zachránili desiatky, možno stovky životov práve tým, že sme ako okres Nitra išli do lockdownu.

A máte stále aj teraz pocit z tých dní, že tá apokalypsa dala súdržnosť a že sa zlepšili vzťahy? Ostalo to v meste cítiť?

Stále to tu je, vieme sa spoľahnúť na obyvateľov, že sa vedia aktivizovať, vedia si pomôcť. Veľa podnikateľov nám pomáhalo, ľudia si vymieňali informácie, orgány štátnej správy či samosprávy sa oveľa viac zomkli a teraz vidíme pri riešení problémov okresu, že spolupráca je ešte lepšia a jednoduchšia, pretože sa navzájom poznáme. Krízové situácie majú tú výhodu, že vidíte, na koho sa môžete spoľahnúť. A ten pozitívny duch tu naozaj je.

Poučil sa odvtedy štát a lepšie podľa vás, predstaviteľa samosprávy, zvládame pandémiu?

Nielen ja, ale môžem hovoriť aj za ďalších primátorov, sme hlavne chceli mať systém. Chceli sme jasne vedieť, kedy platia aké pravidlá, kedy sa otvárame, kedy zatvárame. To tu je. Vďaka kovid semaforu sme získali nástroj, kedy môžeme predvídať situáciu na najbližšie týždne.

Nitra bude v budúcom roku hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom. Na jednej strane je to potešiteľné, na druhej vraj nie je reálny. Podľa vašich oponentov nepočíta s rizikami, ktoré môže priniesť tento rok, k tým rizikám patrí možné zníženie daňových i nedaňových príjmov kvôli pandémii. Rizikom je aj naplánovaný predaj nehnuteľného majetku, nedostatočné krytie výdavkov na vývoz komunálneho odpadu, či nedostatočná rezerva na krytie nárastu cien energií. Nemáte obavy? Ste stále presvedčený, že rozpočet stojí na pevných základoch?

Chcem sa hlavne poďakovať poslancom, že sa chovajú zodpovedne. Bolo by kontraproduktívne, keby sme išli do provizória. Som rád, že sme v decembri schválili rozpočet. Zachovali sme sa pri ňom maximálne zodpovedne. Na jednej strane rátame s poklesom sumy, s ktorou môžeme počítať, ale v rezervnom fonde máme jeden a pol milióna eur na tieto nepredvídané okolnosti a ďalší jeden milión je nerozdelený z daní za rozvoj. Takže to sú položky, s ktorými rátame ako s rezervou. Úver, ktorý máme v banke schválený, je v tejto chvíli takmer nenačerpaný. Jedná sa o osem miliónov eur, ktoré nám kryjú investičné akcie v meste. Čiže my budeme počas roka vedieť reagovať, prispôsobiť rozpočet podľa potreby. Každý mesiac vidíme, koľko nám chodí podielových daní, aké poplatky, ale iné príjmové stránky pokladnice nám prichádzajú. Aj podľa toho vieme kreovať rozpočet a verím, že zvládneme náročný rok 2022.

V každom prípade je však nižší v porovnaní s rokom 2021 o vyše tri milióny eur. Pocítia to občania?

Snažíme sa, aby všetky služby ostali minimálne v takej kvalite ako doteraz. Samozrejme, že na príjmovej stránke je o tri milióny menej, sa niekde ukázať musí, ale sú to veci, kedy pri rozvoji mesta vieme ísť pomalším tempom, odložiť niektoré investičné akcie. A vieme sa sústrediť na prípravu peňazí, ktoré prídu na projekty, dokumentácie, ktoré budú financované z európskych fondov. Takže sa skôr sústredíme na to čo príde, aby sme nezaspali a rozvoj mesta nebol pozastavený.

Pred koncom roka prišla do Nitry zlá správa z Úradu pre verejné obstarávanie, ktorý dal mestu pokutu 235-tisíc eur. Podľa radnice je dôvodom to, že po zrušení súťaže na MHD v roku 2019 predĺžila zmluvu Arrive o dva roky. Ako by ste to obhájili? Kde sa stala chyba?

Pripravovali sme verejné obstarávanie, Bohužiaľ, na to, aby sme ho mali kvalitné, museli by sme ho rozbiehať dva roky dopredu. Keď sme prišli do úradu v 2018, tak sme nenašli skoro žiadne podklady na verejné obstarávanie, Nakoniec sme súťaž aj tak vyhlásili, žiaľ, kvalita aj cena boli také aké boli. Cena, ktorú nám ponúkol jediný uchádzač v súťaži, bola pre nás neakceptovateľná. Potvrdil to aj rozdiel, ktorý sme nakoniec vysúťažili. Rozdiel oproti pôvodnej sume z toho nevýhodného obstarávania je taká, že len za jeden mesiac dopravy vieme túto pokutu uhradiť. Čiže naozaj sme boli zodpovední.

A nespôsobí ten výpadok problém pre rozpočet 2022?

Nie, pokutu sme ešte uhradili koncom roka. Opakujem, nový dopravca jazdí za oveľa nižšiu sumu, čiže tie peniaze naozaj sme ušetrili oproti cene, ktorú sme nechceli.

Ako by ste zhodnotili z pohľadu poslanca parlamentu uplynulý rok? Končíte ho v inom poslaneckom klube, ako ste začínali.

Áno, je to tak, spolu s Máriou Kolíkovou a ďalšími sme rok začínali v strane Za ľudí, žiaľ, tam sme jednoducho neboli spokojní s vedením strany a s končili sme v SaS. Bolo to veľmi turbulentné. Zároveň do toho sa riešil kovid, kedy bolo treba robiť rýchlo a rozhodnutia ovplyvňujú celú krajinu, čiže atmosféra bola taká aká bola. Ale teší ma, že v závere roka sa nám podarilo schváliť dôležité reformy - zdravotnícku alebo národných parkov, ktorá prešla o jediný hlas. To je pre mňa presne signál, že má zmysel byť poslancom národnej rady.

Ako sa cítite po pár mesiacoch v poslaneckom klube SaS? Nemali ste niekedy pocit, že tam nepatríte?

Cítim sa veľmi komfortne. Na lepšie sa ľahko zvyká. To, čo som vytýkal strane Za ľudí, tu nachádzam. To je systém delenia práce, komunikácia, rozdelenie tém, celková profesionalita, ktorá mi predtým chýbala.

A konkrétne - podporujú vás napríklad pri vašej snahe o zmenu volebného zákona, ktorá by umožňovala do komunálnych volieb kandidovať združeniam nezávislých kandidátov?

V každej téme v parlamente som cítil podporu.

Podľa vás však táto zmena neprejde, kým bude mať v tejto veci slovo hnutie Sme rodina, právomoci obyvateľov obcí a miest neposilníme. Prečo podľa vás kollárovci tento návrh blokujú?

Žiaľ, dlhodobo sa táto strana stavia proti reformám, či sú to veľké reformy, alebo malé. Často sa postavili do pozície, že to budú vetovať. Naučili sme sa s tým žiť, je to daň za to, že spolu vládneme.

Hovorili ste o vašom návrhu s predsedom parlamentu?

Existujú tu nejaké pravidlá, ktoré ako koalícia máme a je na lídroch, aby povedali, či tie pravidlá budeme porušovať a následne sa nebudeme môcť na seba navzájom spoliehať. Ukázali sme variant B bez Sme rodina a uvidíme, ako to bude po novom roku. Združenia nezávislých kandidátov fungujú aj v iných krajinách, v Česku vidíme, aký veľký význam to má pre ľudí, ktorí majú chuť meniť, ale nechcú byť spájaní s politikou. Vidíme, že existujú rôzne tímy, zoskupenia aj v aktívnej komunálnej politike a je škoda, že nie je legislatívny stav, že sa môžu identifikovať ako skupinka pod nejakým názvom a toto je to, čo sme sa snažili zmeniť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok