Umývate si vlasy pred spaním? Odteraz to už na noc robiť nebudete

TA3/zm
8.11.2021 16:00

Zvyknete si umývať vlasy večer pred spaním, aby ste to nemuseli robiť ráno a vstávať skôr? Škodíte tým nielen svojej hrive, ale aj zdraviu.

Umývate si vlasy pred spaním? Odteraz to už na noc robiť nebudete
Unsplash/Erick Larregui

Pár základných pravidiel umývania vlasov snáď ovládate. Škodí im príliš vysoká teplota, a to nielen pri fénovaní, ale aj samotnom umývaní v horúcej vode. S mokrými vlasmi treba narábať opatrne, pretože majú tendenciu sa ľahšie polámať, a tak pozor na rozčesávanie i šúchanie uterákom. Okrem týchto pravidiel je však pre vaše vlasy vhodné aj správne načasovanie ich umývania. A večer pred odchodom do postele to rozhodne nie je.

Horšie rozčesávanie

Ráno po prebudení si okamžite uvedomíte, že ste nemali ísť spať „s mokrou hlavou“. Môžete si rozčesať vlasy ešte pred odchodom do postele, no ak sú mokré, nepomôže to a ráno sa budete trápiť s chuchvalcami a inými vlasovými zápletkami. Navyše každý vlas bude stáť iným smerom, a tak vaša obvyklá úprava účesu zaberie oveľa viac času a budete musieť zrejme použiť i viac kozmetických prípravkov. Tie zaťažia vašu hrivu i peňaženku. Takže vo finálne neexistuje jediný dobrý dôvod, prečo si vlasy z tohto pohľadu umývať na noc. Aj ten čas, ktorý ste chceli ráno umývaním ušetriť, nakoniec miniete pri vlasovom stylingu.

Zatuchnuté vlasy

Mokré vlasy uložené na vankúš tiež neveštia nič dobré z hľadiska zápachu. Je to podobné, ako keby ste zabudli opranú bielizeň v práčke. Ak si živo viete vybaviť zatuchnutý zápach, podobný môžete očakávať aj pri vlasoch, najmä ak ste majiteľkou hustých a dlhých vlasov, ktoré nestihnú počas noci dobre uschnúť, najmä na miestach, na ktorých ležíte.

Spať na mokrom nie je pritom dobré ani pre vašu pokožku. Ak máte citlivú pleť môžu sa vám nepríjemné vyrážky prejaviť aj po okrajoch tváre, ale trpí najmä pokožka hlavy. Zarobiť si tak môžete na ekzémy, svrbenie alebo lupiny. Pre prirovnanie je tu ideálny príklad detského zapareného zadočku. Podobne na tom bude vaša hlava...

Stuhnutý krk

Prvý dôvod, prečo nespať s mokrými vlasmi bol čisto estetický. Druhý už trochu zaváňal zdravotným rizikom, ale tento tretí je skutočne zdravie ohrozujúci.

Spánok s čerstvo umytými vlasmi môže byť príčinou problémov s krčnou chrbticou. Ak spíte v mokrom, spíte vlastne v studenom prostredí, a to si vyžiada svoju daň. Prechladnúť okrem svalov na krku a ramenách môžete i celkovo, preto si treba položiť otázku, či sa vám toto všetko chce riskovať len kvôli nevhodnému času umývania vlasov.    

Témy: Krása
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok