Koalícia na zmenu ústavy nepotrebuje okrúhly stôl, tvrdí publicista

TA3 TASR
6.1.2022 08:38

Koalícia disponuje v parlamente ústavnou väčšinou a na zmenu ústavy s cieľom umožniť skrátenie volebného obdobia referendom alebo ústavným zákonom nepotrebuje okrúhly stôl. Ak ústavná zmena nezíska podporu koaličných strán, žiadny okrúhly stôl ju presadiť nedokáže.

Lokácie
TA3 / David Duducz

Povedal to v TASR TV publicista Juraj Hrabko v súvislosti s ambíciou predsedu parlamentu Borisa Kollára zvolať na túto tému okrúhly stôl. Kollár o rokovaní hovoril po tom, ako téma neuspela na koaličnej rade. "Môžem urobiť len jednu vec, že zvolám na začiatku januára okrúhly stôl, kde pozvem všetkých čelných predstaviteľov koaličných a opozičných strán, ktoré sú etablované v parlamente, a budem sa snažiť nájsť riešenie, ako to podať," povedal Kollár v rozhovore pre TASR.

Podľa Hrabka dávajú takto voličom nádej, že k zmene môže prísť. "Ale k nej nepríde. Bude iba tak, ako sa vládna koalícia dohodne," zdôraznil Hrabko. Ak by sa Kollár pokúsil hľadať podporu pre zmenu ústavy u šéfa Smeru-SD Roberta Fica, napokon na to podľa Hrabka doplatí.

V súvislosti s tvrdením lídra OĽANO Igora Matoviča, že SaS ignoruje koaličnú zmluvu, keď si necháva rezort spravodlivosti patriaci strane Za ľudí, Hrabko povedal, že koaličnú zmluvu ignorujú všetci koaliční partneri, nie iba SaS.

Na Slovensku sa začalo zálohovanie plastových fliaš a plechoviek. Hrabko to víta. "Netýka sa to len Slovenska, ale životného prostredia na celej planéte. Všetci poznáme tie zábery, aké problémy plasty dokázali narobiť," uviedol Hrabko. Kým si ľudia zvyknú, môže podľa neho dochádzať k drobným problémom, napríklad, ak zákazník nepočíta s tým, že obal je zálohovaný a dozvie sa to až pri pokladni. Dá sa to však podľa neho riešiť normálnym spôsobom. "Ak sa vám cena nepáči, nechať si tovar odblokovať," uzavrel Hrabko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok