Za 100 miliónov sa podľa Kéryho vzdáme suverenity. Sú to rozprávky, reaguje Krúpa

TA3
5.1.2022 21:16

Zmluva o obrannej spolupráci Slovenska s USA vyvoláva rozpor. Pripomienky má aj generálna prokuratúra. O čom táto zmluva je a čo môže priniesť Slovensku? Prečo s ňou niektorí nesúhlasia? V relácii Téma dňa diskutovali Marián Kéry, Juraj Krúpa, Vladimír Bilčík a Eduard Chmelár.

temadna_14.jpg
TA3

Generálna prokuratúra predložila k návrhu zmluvy viac ako 30 pripomienok. Podľa Krúpu to môze vyvolať otázniky, no verí, že zmluva bude napokon schválená. Je zároveň presvedčený o tom, že minister obrany Jaroslav Naď a minister zahraničných vecí Ivan Korčok budú vedieť všetky otázky zodpovedať.

Suverenita verzus modernizácia i obrana

Kéry sa však obáva o suverenitu štátu. Pre Smer je tento návrh neprijateľný. Krúpa mu pripomenul nákup stíhačiek F16, ktorý sa uskutočnil ešte za predošlej vlády. "Dostali sme sa do situácie, keď musíme modernizovať naše letiská," dodal s tým, že zmluva s USA jasne definuje bilaterálnu obrannú spoluprácu.

"Jedna vec je plniť si záväzky ako člen NATO, iné je ísť nad rámec a urobiť takúto zmluvu medzi Slovenskom a USA. Vláda Smeru nikdy takúto zmluvu nepodpísala. 100 miliónov nám stojí za to, aby sme sa vzdali suverenity? Snažíte sa o to, aby sem prišli cudzie vojská na 10 rokov," uviedol Kéry.

Krúpa reagoval s tým, že sú to rozprávky. "Zmluva jasne definuje, čo je prečin alebo trestný čin, definuje aj to, keď sa niečo stane vo výkone služby vojaka alebo mimo nej. Keby bol mimo služby, spadá pod našu jurisdikciu, budeme to vyšetrovať my," spresnil. O žiadnu suverenitu podľa neho nikto nepríde.

"Každý, kto sem príde, musí dodržiavať zákony a ústavu Slovenskej republiky. Za to získame rekonštrukciu dvoch letísk v hodnote 100 miliónov," dodal. Bilaterálna dohoda s USA podľa neho posilňuje náš odstrašujúci efekt. "USA sú najsilnejším aliančným spojencom v NATO. V prípade napadnutia našej krajiny tu už bude predispozícia techniky a vybavenia, ktoré môžu automaticky použiť pre obranu," dodal.

Bilčík to vníma pozitívne, Chmelár je proti

V Téme dňa diskutovali aj Vladimír Bilčík a Eduard Chmelár. Bilčík verí, že táto zmluva ochranu našej krajiny posilní. "Je to na to, aby sme mali jasne nastavené pravidlá. Dlhodobo máme amerických expertov na našom území. Bude to mať odstrašujúci charakter pre akúkoľvek hrozbu," uviedol. Podľa neho ide o dobrú správu pre slovenskú obranyschopnosť.

Chmelár reagoval aj na vyjadrenia Krúpu, ktorý podľa neho zavádza. "Hovoria o veciach, ktoré v tej zmluve ani nie sú. Takéto zmluvy má 23 štátov a odlišujú sa," uviedol s tým, že tí, ktorí pracovali na zmluve Slovenska nezohľadňovali naše záujmy. "Je nevyvážená, nedáva nám takmer žiadne práva, len samé povinnosti," dodal.

"Zmluva je veľmi podobná tým, ktoré majú ostatné krajiny. Sú tam jasné poistky, nemôže sem prísť ktokoľvek a kedykoľvek," reagoval Bilčík. Podľa Chmelára z avizovaných 100 miliónov pôjde na opravu letísk len 25 miliónov a 75 do vojenskej infraštruktúry USA. "Nie sú v tom ošetrené naše záujmy, preto je k tomu toľko pripomienok. Mrzí ma, že vládna koalícia takýmto spôsobom diskutuje s občanmi. Protistrana nie je schopná odpovedať, pretože zavádza," dodal.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok