Izrael začal očkovať štvrtou dávkou vakcíny, najskôr ju dostanú rizikové skupiny obyvateľov

TA3 TASR
31.12.2021 13:13

Zatiaľ čo niektoré Európske krajiny vrátane Slovenska bojujú s nízkym záujmom občanov o očkovanie, v Izraeli už začali s podávaním štvrtej dávky. Tú najskôr dostanú rizikové skupiny obyvateľov.

 V piatok ráno zaočkovali prvých pacientov s transplantovanými pľúcami a srdcom, oznámilo Šebovo zdravotné stredisko (Tel ha-Šomer) pri Tel Avive. Izrael je vôbec prvou krajinou sveta, kde sa podáva už aj štvrtá, respektíve druhá posilňujúca dávka. Môže za to najmä blesková očkovacia kampaň. Izrael sa stal celosvetovým lídrom už krátko po schválení prvej vakcíny. Druhú dávku tam dostala väčšina obyvateľov ešte v marci, teda tri mesiace od začiatku očkovania.

Koncom leta v krajine začali rizikové skupiny očkovať aj treťou posilňujúcou dávkou. S príchodom nového variantu omikron sa ale otvorila otázky zvýšenia ochrany rizikových obyvateľov. Izraelskí experti zatiaľ odporučili štvrtú dávku pre zdravotníkov, ľudí nad 60 rokov či pacientov s oslabeným imunitným systémom. Nevylučujú ale, že neskôr dostanú štvrtú dávku všetci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok