Žilinka sa má zúčastniť na oslavách v Rusku. Šeliga ho vyzýva, aby necestoval do Moskvy

TA3
5.1.2022 16:33

Generálny prokurátor Maroš Žilinka sa má zúčastniť na oslavách výročia generálnej prokuratúry v Rusku. Nezaradený poslanec Národnej rady SR Juraj Šeliga tvrdí, že tam ide ako jediný generálny prokurátor z krajín Európskej únie.

Rokovanie koaličnej rady
TA3 / David Duducz

"Nerozumiem tejto ceste, pretože pán Žilinka, ak si vážite demokraciu a ľudské práva, ak sa hlásite k právnemu štátu, na tieto oslavy do Ruska nemôžete ísť," odkázal generálnemu prokurátorovi na sociálnej sieti poslanec.

Podľa jeho slov je to prokuratúra krajiny, ktorá obmedzuje slobodu slova a tlače. Uvádza tiež, že v Rusku sú prenasledovaní novinári a zakazované sú vybrané médiá, cenzurované sú aj sociálne siete, ktoré sú navyše regulované Kremľom. Rusko podľa neho stíha obyvateľov častí Gruzínska a Ukrajiny, hovorí, že režim prenasleduje politických oponentov. 

"Na tomto všetkom naozaj nie je čo oslavovať! Práve naopak, svojou cestou to budete legitimizovať. Preto, pán Žilinka, ak si vážite demokraciu a ľudské práva, ak sa hlásite k právnemu štátu apelujem na Vás, na tieto oslavy do Ruska necestujte," napísal Juraj Šeliga.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok