Je vegánske stravovanie zdravé? Nič také sa nedokázalo, dôvodov je viacero

TA3
6.1.2022 09:00

Existuje veľa dôvodov, prečo sa ľudia stávajú vegánmi, a ako jeden z nich sa zmieňuje aj zdravie. Hoci sa o vegánskej strave v médiách často hovorí ako o tej zdravšej, nie vždy sa to odráža vo vedeckých výskumoch.

nákup zelenina supermarket 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Kým niektoré výskumy ukázali, že vegánska strava má pozitívne účinky na zdravie, znižuje riziko srdcových chorôb, cukrovky a divertikulárnej choroby, nedávna štúdia tiež ukázala, že vegáni môžu mať vyššie riziko zlomenín a vegáni a vegetariáni spolu môžu mať vyššie aj riziko mŕtvice. Informujú o tom nutriční experti z Univerzity v Oxforde Keren Papier, Anika Knüppel a Tammy Tong.

Pomiešané informácie komplikujú pochopenie toho, aké sú skutočné zdravotné dopady vegánskej stravy. O tom, prečo sú dôkazy také nepresvedčivé, píše The Conversation.

1. Málo štúdií o vegánoch

Hoci počet vegánov na celom svete rastie, táto skupina stále tvorí len malú menšinu svetovej populácie. Aby sme skutočne pochopili vplyv vegánskej stravy na zdravie, museli by sme zbierať údaje od veľkého počtu vegánov a dlhodobo ich monitorovať, aby sme zistili, či sa u nich v porovnaní s ľuďmi, ktorí jedia mäso, nerozvinú nejaké iné choroby.

V súčasnosti existujú dve najväčšie štúdie, ktoré sledujú viaceré významné zdravotné výsledky (napríklad rakovinu) u vegánov. Je to Adventist Health Study 2 (ktorá zahŕňa údaje od približne 5 550 vegánov) a štúdia EPIC-Oxford (ktorá zahŕňa údaje od približne 2 600 vegánov). 

Bratislava Dobrý trh zelenina ľudia 1140 px (SITA/Monika Zaťková) SITA/Monika Zaťková

Vzhľadom na to, že len málo štúdií disponuje dlhodobými údajmi o vegánoch, je ťažké sledovať, ako môže vegánska strava ovplyvniť zdravie. Je to ešte zložitejšie, ak vezmeme do úvahy, že väčšina chorôb postihuje len skromnú časť populácie (ako napríklad rakovina prsníka, ktorá celosvetovo postihuje 48 žien zo 100 000 ročne).

Súčasný počet vegánov zaradených do štúdií je stále príliš malý na to, aby sme videli, ako tieto diéty z dlhodobého hľadiska ovplyvňujú mnohé zdravotné výsledky. Do budúceho výskumu bude potrebné zahrnúť viac vegánov, aby sme zistili, ako táto strava skutočne ovplyvňuje dlhodobé zdravie.

2. Nie všetky vegánske diéty sú si rovné

Vegánska strava je definovaná vylúčením živočíšnych produktov. Ale typ vegánskej stravy, ktorú človek dodržiava, sa môže podstatne líšiť v tom, aké potraviny skutočne konzumuje.

Napríklad vegánska strava môže byť vysoko výživná s množstvom čerstvej zeleniny a ovocia, fazuľami a strukovinami pre doplnenie extra bielkovín a s orechmi a semienkami pre zdravé tuky. Diéta v podaní iných môže obsahovať iba biele cestoviny, paradajkovú omáčku a chlieb s margarínom. Tieto rozdiely majú dopad na kvalitu stravy, čo môže mať rôzne zdravotné dôsledky. Nové veľké štúdie by sa museli zaoberať aj nutričnou kvalitou rôznych vegánskych jedál a ich potenciálnymi vplyvmi na zdravie.

3. Doplnky a obohatené potraviny

Aby v rámci vegánskeho stravovania vegáni predišli nutričným nedostatkom, odporúča sa dopĺňať vitamíny a minerály (ako je železo alebo vitamín B12). To sa dá dosiahnuť s pomocou výživových tabletiek alebo obohatenými potravinami.

Sila výživových doplnkov sa môže líšiť podľa produktu alebo značky, časom sa môže meniť a predpisy – ak existujú – sa môžu v rôznych častiach sveta líšiť. Napríklad vápnik sa pridáva do niektorých, ale nie do všetkých značiek rastlinného mlieka. Doplnky sa tiež môžu líšiť podľa typu, značky, dávkovania a toho, ako pravidelne sa užívajú.

Doplnenie stravy určitými látkami môže znížiť riziko zdravotných komplikácií, ako napríklad anémia z nedostatku železa. Ale ako užívanie doplnkov ovplyvňuje iné zdravotné výsledky, je do značnej miery neznáme a len málo štúdií sledovalo, aké doplnky užívajú vegáni.

cestoviny výživa jedlo večera 1140px (SITA/AP) SITA/AP

4. Nové rastlinné alternatívy

Väčšina súčasných publikovaných štúdií o vegánskej strave a zdraví je staršia ako mnohé súčasné rastlinné produkty, ktoré sú medzi vegánmi čoraz populárnejšie. Keďže mnohé z týchto rastlinných produktov sú relatívne nové, neexistujú žiadne informácie o ich nutričnej kvalite, o tom, ako často ich konzumujú vegáni a ani o tom, ako tieto rastlinné produkty ovplyvňujú dlhodobé zdravie.

5. Riziko jednotlivca verzus populácia

To, čo vieme o vplyve stravy na zdravie, často pochádza z veľkých epidemiologických štúdií. V týchto štúdiách výskumníci porovnávajú riziko rôznych chorôb v skupinách ľudí s rôznymi stravovacími návykmi – napríklad ľudí, ktorí konzumujú vegánsku stravu, s tými, ktorí ju nekonzumujú. To znamená, že zistenia z dostupných štúdií môžu informovať o zdravotných rizikách len pre skupiny ľudí a nie pre jednotlivcov.

Napríklad nedávna štúdia Univerzty v Oxforde ukázala, že vegáni (ako skupina) mali 2,3-krát vyššie riziko zlomenín bedra ako ľudia, ktorí jedia mäso. To však neznamená, že jednotlivec má 2,3-krát vyššiu pravdepodobnosť zlomeniny bedra, ak sa stane vegánom. Rôzne rizikové faktory (ako je genetika alebo životný štýl) prispievajú k celkovému zdravotnému stavu človeka a riziku ochorenia. Jednotlivec tiež nemôže byť porovnávaný so sebou samým – takže zistenia akejkoľvek epidemiologickej štúdie zo skupiny sa nebudú vzťahovať na žiadneho konkrétneho jednotlivca.

Na získanie presvedčivých odpovedí o celkových zdravotných dopadoch krátkodobého aj dlhodobého vegánskeho stravovania bude potrebné nazberať viac informácií. To znamená zbierať údaje o ľuďoch, ktorí dodržiavajú rôzne typy vegánskej stravy, v rôznych krajinách a sledovať ich počas dlhých časových období.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok