Radačovský príčiny smrti Lučanského spochybňuje. Zranenia si podľa neho nemohol spôsobiť sám

TA3
3.1.2022 22:28

Smrť generála Milana Lučanského si v posledné dni predchádzajúceho roka pripomenuli pri jeho hrobe stovky ľudí. Azda najčastejšie si kládli otázku, kedy sa dozvieme presne, ako bývalý policajný prezident zomrel. V akom štádiu je vyšetrovanie? Má právny zástupca rodiny prístup ku všetkým dôležitým informáciám o prípade? V relácií Téma dňa odpovedal bývalý sudca a poslanec Európskeho parlamentu Miroslav Radačovský.

radacovsky_3.jpg
TA3

Príčiny smrti Lučanského spochybňuje

Bývalý sudca Miroslav Radačovský tvrdí, že zranenia, ktoré utrpel Milan Lučanský si nemohol spôsobiť sám. Podľa neho to nie sú závažné slová, ale sú to slová nádeje. 

„Slová nádeje spočívajúce v tom, že ako zástupca poškodených rešpektujem vôľu a názor svojich mandantov. Moji mandanti, teda rodina Lučanských, sú presvedčení o tom, že k smrti ich otca, prezidenta Policajného zboru nedošlo jeho zavinením. Mne nič iné nezostáva, len ich názor rešpektovať alebo vzdať sa zastupovania,“ uviedol. „Na základe vykonaných dôkazov, ktoré ja poznám, ktoré ja nevykonávam, ale vykonáva ich vyšetrovateľ pod dozorom prokuratúry, som dospel k záveru, že nebude jednoznačne a bez pochybností možné konštatovať, že k smrti generála Lučanského a ublíženia na zdraví došlo jeho zavinením,“ pokračoval. 

Radačovský by bol rád, keby tento jeho názor rešpektovali aj orgány činné v trestnom konaní. V prípade ak aj nie, tak bude podľa jeho slov možné v prípade pokračovať naďalej prostredníctvom možnosti podania opravného prostriedku.

Radačovský priznal aj to, že pozná v akej polohe sa Milan Lučanský po obesení mal nachádzať. Podrobnejšie informácie však z úcty k rodine a divákom nechcel uviesť. Poznám v akej polohe sa nachádzal, poznám znalecké posudky o príčine smrti, poznám ďalšie znalecké posudky, ktoré preukazujú alebo nepreukazujú dané skutočnosti. Avšak vzhľadom na tú skutočnosť, že informácie zo štádia prípravného konania zo spisu môže podávať len orgán činný v trestnom konaní alebo prokurátor, ktorý si ctí zákon, so všetkou úctou k divákom sa k nim konkrétne vyjadrovať nebudem.“

Chce sa zúčastniť rekonštrukcie

Rekonštrukcia prípadu smrti Milana Lučanského má byť v priebehu nasledujúcich štrnástich dní. Radačovský verí, že bude mať možnosť sa jej zúčastniť. Konštatoval, že dosiaľ pri vyšetrovacích úkonoch nemal možnosť byť. Poznamenal však, že mal možnosť sa dodatočne s týmito dôkazmi oboznámiť, vyjadriť sa k nim, žiadať o ich doplnenie či navrhovať dôkazy vlastné. „Bol by som rád, keby som sa týchto úkonov mohol zúčastniť, ale závisí to od rozhodnutia vyšetrovateľa,“ skonštatoval. Doplnil, že takúto možnosť napríklad nemal ani pri zriaďovaní kontrolnej komisie Ministerstvom spravodlivosti Slovenskej republiky.

Celý spis prípadu detailne pozná

O smrti generála Milana Lučanského malo rozhodnúť deväť minút, počas ktorých mal spáchať samovraždu. Radačovský uviedol, že si celý dej udalosti vie dať do súvislosti. Doplnil, že si so svojimi priateľmi urobil vlastnú rekonštrukciu udalosti, avšak vzhľadom na to, že vyšetrovanie nie je ukončené, nebude sa k tomu vyjadrovať. 

Upozornil však, že detailne pozná celý spis a podrobnosti, ako napríklad rozmery cely, umiestnenie postelí, toalety, umývadla, dverí a to aj napriek tomu, že tam nebol fyzicky prítomný. Podľa neho smrť prezidenta Policajného zboru v štáte uprostred Európy nie je bežná udalosť či už na vnútropolitickú situáciu alebo na dosah do zahraničia.

„Všetci sa zhodneme na tom, že je pri najmenšom zvláštne, že v priebehu niekoľkých dní pobytu vo väzbe dôjde k smrti prezidenta Policajného zboru Slovenskej republiky. A o to viac je to zaujímavé, že tejto smrti predchádzali akési neštandardné udalosti v ponímaní umiestnenia osoby do väzby,“ podotkol.

„Všetci zainteresovaní, médiá, aj moja maličkosť Radačovský, ministerstvo spravodlivosti, Zbor väzenskej a justičnej stráže, ministerstvo vnútra a Policajný zbor, by mali mať primárny záujem na tom, aby vec bola zákonným a korektným spôsobom ukončená. Nie je možné ju ukončiť v priebehu niekoľkých dní prehlásením komisie ministerky spravodlivosti, hoci akceptujeme aj tú skutočnosť, že tento záver tejto komisie je právne irelevantný,“ zhodnotil. Podľa Miroslava Radačovského nie je dobré, že udalosť rozpoltila a polarizovala spoločnosť.

Celú reláciu Téma dňa s Miroslavom Radačovským si môžete pozrieť aj tu: 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok