Omikron sa v Británii začal šíriť medzi pätdesiatnikmi, opatrenia sprísňovať neplánujú

TA3 ČTK
3.1.2022 15:45

Variant omikron sa v Británii začína šíriť medzi ľuďmi nad 50 rokov. Dáta však nenaznačujú, že by bolo potrebné prijímať ďalšie pandemické opatrenia, pretože väčšina osôb nad 50 rokov má za sebou tretiu, posilňujúcu dávku očkovania proti covidu. V rozhovore pre BBC to povedal britský minister školstva Nadhim Zahawi.

Omikron sa v Británii začal šíriť medzi pätdesiatnikmi, opatrenia sprísňovať neplánujú
TASR/AP

Rekordné denné prírastky

"Pozorujeme, že infekcia sa dostáva medzi ľudí starších ako 50 rokov. Až 90 percent z nich však dostalo posilňujúcu dávku," uviedol Zahawi. "V tejto chvíli nie je v dátach nič, čo by ma viedlo k presvedčeniu, že musíme zaviesť ďalšie opatrenia," dodal minister. Vláda podľa neho situáciu znova vyhodnotí v stredu.

Anglicko v posledných dňoch zaznamenávalo rekordné denné prírastky novo nakazených koronavírusom. Kvôli veľkému počtu ľudí v izolácii, ktorá má trvať najmenej sedem dní, mnoho verejných inštitúcií zápasí s nedostatkom zamestnancov.

Zahawi uviedol, že štátny zdravotnícky systém NHS by mal zvládnuť nedostatok zamestnancov, pretože sa s ním bežne stretáva aj počas chrípkových sezón. "NHS je schopný veľmi dobre presúvať zamestnancov v rámci systému. Má k tomu vytvorenú infraštruktúru. V NHS teraz pracuje o 10.000 sestier a 3000 lekárov viac ako v minulom roku," uviedol minister.


Pravidlá pre školákov

Britská vláda v nedeľu oznámila, že študenti na stredných školách v Anglicku si po návrate z vianočných prázdnin budú musieť prekryť nos a ústa. Podľa Zahawiho ich tiež priamo v školách čakajú testy na koronavírus.

Nové pravidlá pre školákov budú platiť iba v Anglicku. Regionálne vlády Škótska, Walesu a Severného Írska totiž rozhodujú o svojich opatreniach v boji s koronavírusom nezávisle na ústrednej vláde v Londýne, ktorá stanovuje pravidlá iba pre Anglicko. V Škótsku a Severnom Írsku sa už študenti testujú dvakrát týždenne. Waleská vláda požiadala zamestnancov a študentov, aby sa pred návratom do školských lavíc v tomto polroku testovali trikrát týždenne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok