Počet prípadov omikronu na Slovensku opäť stúpol, celkovo evidujeme 20 nakazených novým variantom

TA3
3.1.2022 13:18

Laboratóriá Úradu verejného zdravotníctva SR a Biomedicínskeho centra SAV sekvenovaním potvrdili výskyt ďalších deviatich prípadov variantu omikron na území Slovenskej republiky.

ilustrák k opatreniam
TA3 / David Duducz

Ako informuje hlavný hygienik, päť osôb nebolo zaočkovaných a štyri boli zaočkované dvoma dávkami vakcíny proti ochoreniu Covid-19. "U dvoch osôb sa potvrdila cestovateľská anamnéza, v piatich prípadoch išlo o kontakt s pozitívnou osobou, u ktorej sa už sekvenovaním potvrdil variant omikron. V dvoch prípadoch ešte epidemiologické vyšetrovanie nie je ukončené," uviedol Mikas.

Vo väčšine prípadov išlo o ľahký priebeh ochorenia, jeden prípad bol bezpríznakový. Tri neočkované osoby mali stredne ťažký priebeh ochorenia. Medzi príznakmi boli najmä kašeľ, slabosť, únava, bolesti kĺbov, nevoľnosť, nádcha, hnačky.

Na Slovensku tak máme aktuálne laboratórne potvrdených celkovo dvadsať prípadov variantu omikron.

Hlavný hygienik však pripomenul, že vzhľadom na vlastnosti variantu a zaznamenaný výskyt u osôb bez cestovateľskej anamnézy možno očakávať, že reálny výskyt omikronu na Slovensku je vyšší, než naznačujú priebežné výsledky sekvenácie pozitívnych vzoriek.

"Obyvateľom dôrazne odporúčame dať sa zaočkovať proti ochoreniu Covid-19, respektíve absolvovať posilňujúcu dávku v odporúčanom čase. Očkovaním sa významne znižuje riziko závažného priebehu infekcie a ťažkého priebehu ochorenia Covid-19," doplnil Mikas.

Zároveň vyzval na dodržiavanie preventívnych opatrení, ku ktorým patrí nosenie respirátora, časté vetranie, dodržiavanie dostatočných odstupov a dezinfikovanie rúk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok