Kňaz sa stal terčom útoku počas novoročnej bohoslužby. Prípad rieši bardejovská polícia

TA3 TASR
3.1.2022 14:26

Počas prvého dňa tohto roku na Slovensku okrem iného došlo aj k výtržníctvu v kostole. Polícia na sociálnej sieti informovala, že pri bohoslužbe v gréckokatolíckom chráme v Bardejove sa stal terčom útoku mladý, len 26-ročný kňaz.

Kňaz sa stal terčom útoku počas novoročnej bohoslužby. Prípad rieši bardejovská polícia
PZ SR/Screenshot/Youtube

Až tri roky za mrežami

"Muž udrel rukou kňaza do ramena. Napadnutý kňaz neutrpel žiadne zranenia, k útoku ale došlo na mieste verejnosti prístupnom," uviedla Polícia SR - Prešovský kraj v statuse. 

Policajti oznámili, že aj keď "podľa medializovaných správ kňaz útočníkovi odpustil," polícia vo veci koná. "Prípadom sa zaoberá poverený príslušník Obvodného oddelenia Policajného zboru v Bardejove, ktorý začal trestné stíhanie vo veci prečinu výtržníctva." Páchateľovi pritom hrozí trestná sadzba odňatia slobody až na tri roky.

Ohrozenie kňaza v službe

Aktuálny incident je ohrozením osoby kňaza v jeho službe. Tvrdí to gréckokatolícky arcibiskup a metropolita Ján Babjak. "S ľútosťou som prijal správu o útoku výtržníka na nášho mladého kňaza, ktorý sa odohral počas slávenia liturgie na Nový rok vo farnosti na sídlisku Vinbarg v Bardejove. Slovensko bolo vždy charakterizované ako národ so silnými kresťanskými koreňmi viažucimi sa na duchovné dedičstvo sv. Cyrila a Metoda, čo je zakotvené aj v preambule Ústavy SR. S veľkým rozrušením som vnímal už ataky, ktoré sa pred niekoľkými mesiacmi udiali na Slovensku, či už šlo o posprejované kostoly a kláštor v Bratislave, alebo útok zbraňou na kostol v Dúbravke," povedal Babjak.

"Pre mňa je to nepochopiteľný skutok. Chápem, že situácia v spoločnosti je aj pod vplyvom pandémie nového koronavírusu napätá, no takéto prejavy nič nevyriešia. Kresťanstvo podľa vzoru Ježiša Krista šíri lásku, pokoj a odpustenie," skonštatoval Babjak. "Dávajme dobrý príklad mladej generácii, aby nestrácala ideály, aby neblúdila v rozmanitých spletiach nadávok, pohoršení a segregačných postojov," doplnil.

Incident sa podľa Pavlišinoviča odohral v sobotu (1. 1.) v gréckokatolíckom Chráme bl. hieromučeníkov Pavla Petra Gojdiča a Vasiľa Hopka na sídlisku Vinbarg v Bardejove. Počas slávenia svätej liturgie predstúpil pred kňaza muž, ktorý mal oblečenú bundu s urážlivým textom voči Bohu. Po tom, ako kňaz predniesol čítanie zo svätého evanjelia muž k nemu pristúpil a udrel ho do pravého ramena. K výtržníkovi hneď pristúpili blízko stojaci veriaci a vyviedli ho z chrámu. Muž aj počas tohto momentu v chráme vulgárne nadával.

"Kňaz v závere liturgie povzbudil veriacich, aby mali s výtržníkom pochopenie, pomodlili sa za neho a odpustili mu. O tento incident sa ihneď začala zaujímať polícia a prípad je v štádiu vyšetrovania," dodal hovorca Prešovskej gréckokatolíckej archieparchie Michal Pavlišinovič.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok