Trpíme nedostatkom zdravotníkov. Tento problém postihne aj reformu nemocníc, tvrdí Kaliňák

TA3
4.1.2022 07:00

Slovenské obce vstupujú do nového roka s balíkom problémov. Riešenia pre ne by možno aj existovali, Združenie miest a obcí Slovenska sa však sťažuje, že ich štát nepočúva. Pre porušovanie charty samospráv sa chcú obrátiť so sťažnosťou do Bruselu. O téme sme hovorili s riaditeľom kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska Michalom Kaliňákom.

nemocnica Levice 1140px (TASR/Henrich Mišovič)
TASR/Henrich Mišovič

Obce zahnané do kúta

Čo priniesol samosprávam uplynulý rok? Podľa Kaliňáka by to nebola veselá bilancia. Kritizuje najmä nízku predvídateľnosť protipandemických opatrení a legislatívy. Samosprávy boli podľa Kaliňáka zahnané do kúta rôznymi tlačovými besedami či statusmi na sociálnych sieťach a "všetkým možným, čo nie je až tak adekvátne vo vzťahu k tomu, ako usmerňovať v takom náročnom období samosprávu, ktorá je súčasťou verejnej správy v právnom demokratickom štáte," povedal Kaliňák.

Samosprávam narobili problémy aj viaceré prijaté zákony. Naobce a mestá okrem nových úloh prechádzajú aj povinnosti v takej legislatíve, ktorá podľa Kaliňáka nemá obdobu. "Je predsa nemysliteľné, aby ešte niekoľko hodín, v čase, kedy prebieha medzirezortné pripomienkové konanie, ku ktorému mala byť diskusia, parlament schválil novelu o financovaní škôl, teda školský zákon," kritizuje Kaliňák.


Fatálny omyl

V súvislosti so schválenou reformou nemocníc sa Kaliňák nazdáva, že ak je cieľom mať menej nemocníc, dôvodom je zrejme nedostatok lekárov a zdravotníckeho personálu. "Možno, že vychádzame z predstavy, že ak bude menej nemocníc, o to menej zdravotníckeho personálu budeme potrebovať, čo je, samozrejme, fatálny omyl," konštatoval šéf kancelárie Združenia miest a obcí.

Pri stretnutiach s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským samosprávy podľa Kaliňáka argumentovali práve dostupnosťou zdravotnej starostlivosti. "Argumentovali sme aj tým, že samosprávy sa už teraz snažia rôznym spôsobom prilákať všeobecných lekárov, odpúšťajú im daň z nehnuteľnosti a mestá sa snažia robiť verejné zbierky a z vlastných peňazí prispieť na technické dovybavenie v zdravotníctve," opísal šéf kancelárie ZMOS.

"Zisťujeme, že problém nie je v tom, že ponuka nie je štedrá, ale že nemáme dostatok zdravotníkov. A to isté postihne aj túto zdravotnícku reformu," skonštatoval Kaliňák. Alternatívou podľa neho bude prilákať zdravotníkov z tretích krajín, alebo investovať do nových študentov. Upozorňuje, že pri študentoch treba počítať so siedmimi až desiatimi rokmi v súvislosti s potrebnými atestáciami.

"Tak či tak, zdravotníctvo na Slovensku má problém a mali by sme byť féroví a nemali by sme konštatovať, že je to problém tejto vlády, táto vláda to istým spôsobom zdedila práve preto, lebo sa to neriešilo minulé roky," vyjadril sa Kaliňák.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok