Kaliňák: Matovič sľubuje, že pridá deťom. Peniaze chce od obcí, ktoré platili detské krúžky

TA3
24.11.2021 07:00

Daňová reforma ministra financií Igora Matoviča hľadá zdroje, z ktorých bude financovať program pre rodiny a deti. Až dvesto miliónov chce na tento účel vziať z rozpočtu slovenských miest a obcí. Dokážu obce plniť svoje funkcie a poskytovať za týchto okolností služby obyvateľom? O tom sme hovorili s riaditeľom kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska Michalom Kaliňákom.

škôlka deti 1140px
TASR/František Iván

Rozpočty v neistote

Mestá a obce v tomto období plánujú svoje rozpočty. Ich situáciu ovplyvní aj to, že by mohli mať k dispozícii o dvesto miliónov eur menej, čo navrhuje minister financií Igor Matovič. Podľa Kaliňáka sa rozpočty tvoria v neistote, ovplyvňuje ich zdražovanie energií aj potravín, pričom energie by mali stúpať aj nasledujúci rok. 

"Čo je najhoršie, samosprávy preto, aby mali predvídateľný ekonomický rast, tvoria rozpočty tri roky vopred. Takže my dnes ani nevieme tvoriť rozpočty, ktoré budú odrážať realitu na najbližšie výhľadové obdobie," posťažoval sa Kaliňák. Upozornil, že každá samospráva si rozpočet schváli, ale každú bude vedieť, že "v momente schválenia je odsúdený na ďalšie novelizácie a úpravy". Takýto rozpočet neodzrkadľuje reálnu kondíciu a ambície, myslí si Kaliňák.

Matovičove škrty podľa Kaliňáka znamenajú, že každá samospráva príde o desať percent zo svojich príjmov. V praxi teda samosprávy nebudú mať peniaze na výdavky, ktoré boli plánované. "Na obslužnosť prostredia, dostupnosť služieb, kvalitu a rozsah verejných služieb," vymenoval riaditeľ kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska.

Konkrétne obce a ich straty

Šahy so siedmimi tisícami obyvateľov už teraz vedia, že ak prejde Matovičov návrh, prídu o 230-tisíc eur, poznamenal kaliňák. Malá obec Jasenov príde o 30-tisíc eur, priblížil Kaliňák s tým, že 30-tisíc je čiastka, za ktorú sa môže postaviť 400 metrov chodníkov. Za túto sumu by sa dala taktiež vypracovať projektová dokumentácia na vybudovanie 22 nájomných bytov. 

Kostoľany nad Hornádom prídu o 40-tisíc eur, prídu tak o peniaze, ktorými dnes financujú mzdy v školskej jedálni a školskom klube detí. "Na jednej strane minister financií hovorí, že chceme dať viac peňazí na krúžky, na druhej strane zareže konkrétnu dedinu, ktorá tieto peniaze dnes na tento účel používa, toto je veľmi krátkozraké," kritizuje Kaliňák.

Kaliňák súhlasí s tým, že vláda má mnoho problémov, ktoré by sa dali označiť za dedičný hriech a doteraz sa dlhé roky neriešili. Taktiež chápe aj to, že vláda sa snaží znížiť dopady ekonomickej krízy, ale "je neakceptovateľné, aby sme riešili čiastkové riešenia, keď samosprávam ešte zoberieme peniaze".

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok