Toto na prázdny žalúdok nikdy nejedzte! Aj zdravé potraviny môžu v nesprávnom čase uškodiť

TA3/zm
20.7.2021 08:00

Na prvý pohľad zdravé a chutné potraviny, no nie, ak si ich servírujete na lačný žalúdok. Možno ste nevedeli, že také banány alebo paradajky sú skvelé vždy, okrem raňajok!

Toto na prázdny žalúdok nikdy nejedzte! Aj zdravé potraviny môžu v nesprávnom čase uškodiť
Pexels/Daniela Constantini

Raňajky sú podľa väčšiny z nás základom dňa, a tak si ich chceme pripraviť bohaté a chutné. Odteraz sa však niektorým potravinám určite vyhnete, keď zistíte, že nie sú vhodné na lačný žalúdok.

Ovocie

Milovníci sladkých raňajok si k ovseným vločkám či kašiam doprajú často i čerstvé ovocie. Vyhnúť by ste sa však mali banánom, hruškám a citrusom.

Banány zvyšujú v tele hladinu horčíku a draslúku, čo môže zaťažovať srdce, a tak by ste si ich kvalitu mali dopriať až poobede, kedy je metabolizmus naštartovaný a žalúdok nie je prázdny. Hrušky síce sevírovať na raňajky môžete, ale až ako druhý chod. Ich hrubá štruktúra vlákien môže prázdny žalúdok podráždiť. Rovnako citrusové plody sú pre nás ťažké, ak sme pred nimi nič do tela nedostali. Okrem alergických reakcií môžu vyvolať aj pálenie záhy.


Ovocie na raňajky Pexels/ Anna Pyshniuk

Paradajky

Chlebík s paradajkou na raňajky je klasika, a pritom málokto vie, že nie až taká zdravá. Táto červená zelenina totiž obsahuje tanín a kyselinu trieslovú, ktoré zvyšujú kyslosť v žalúdku. Takéto podráždenie môže u niektorých ľudí pri dlhodobej a častej konzumácii vyvolať dokonca žalúdočné vredy.   

Jogurt na raňajky Pexels/Daria Shevtsova

Jogurty

Stopku dajte pri raňajkách i jogurtom. Kedykoľvek počas dňa sú skvelou drobnosťou na zahnanie hladu. No ráno je prázdny žalúdok plný telu vlastných kyselín, ktoré by všetky jeho výživové hodnoty aj tak zabili. Z mliečnych baktérii, ktoré sú pre nás inak prospešné, nebudete mať v prípade raňajok takmer nič.    

Témy: potravina Banán
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok