V Sudáne po dvojmesačných protestoch rezignoval predseda civilnej vlády, existencia krajiny je podľa neho ohrozená

TA3 TASR
2.1.2022 23:43

Predseda sudánskej civilnej vlády Abdallá Hamdúk oznámil v nedeľu večer svoju rezignáciu, viac než dva mesiace po tom, čo v krajine došlo k vojenskému prevratu.

V Sudáne po dvojmesačných protestoch rezignoval predseda civilnej vlády, existencia krajiny je podľa neho ohrozená
TASR/AP

Informovala o tom agentúra AFP. "Zo všetkých síl som sa snažil zabrániť katastrofe," povedal Hamdúk v prejave v štátnej televízii. "Vzhľadom na fragmentáciu politických strán a konflikty medzi (vojenskými a civilnými) zložkami prechodnej (vlády)... napriek všetkým snahám dosiahnuť konsenzus... sa tak nestalo," pokračoval Hamdúk. Sudán sa podľa odchádzajúceho premiéra nachádza v "zlomovom okamihu", ktorý ohrozuje "jeho existenciu". 

Hamdúk sa stal predsedom civilnej vlády Sudánu v auguste 2019, keď vznikla Zvrchovaná rada Sudánu, ktorá nahradila dovtedy vládnucu vojenskú radu. Toto civilno-vojenské vládnuce teleso malo dohliadať na prechod krajiny k civilnej vláde. V októbri 2021 však došlo k vojenskému prevratu a predseda Zvrchovanej rady Sudánu generál Abdal Fattáh Burhán rozpustil tento orgán fungujúci ako kolektívna hlava štátu, ako aj vládny kabinet a zároveň zosadil Hamdúka.

Na civilnú vládu prešli v novembri

Burhán a Hamdúk podpísali takmer mesiac po prevrate v novembri 2021 dohodu o obnovení prechodu na civilnú vládu, ktorá zabezpečila opätovné dosadenie Hamdúka do funkcie premiéra a prepustenie väznených civilných vodcov. Tento krok nahneval mnohých stúpencov prodemokratického hnutia, podľa ktorých Hamdúk týmto spôsobom poskytol pučistom zdanie legality. 

Sudánske bezpečnostné sily podľa miestnych zdravotníkov zabili počas nedeľňajších protivládnych demonštrácií ďalších dvoch ľudí. Bezpečnostné sily zároveň opäť zablokovali mosty cez rieku Níl prepravnými kontajnermi, aby hlavné mesto Chartúm odrezali od severných predmestí a susedného mesta Omdurmán. Prodemokratickí aktivisti vytrvalo protestujú proti vojenskému prevratu už dva mesiace aj napriek násilným represáliám, v rámci ktorých - podľa nezávislého výboru lekárov - zahynulo už najmenej 56 ľudí a ďalšie stovky utrpeli zranenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok