Via Iuris vidí najväčšiu výzvu v získavaní dôvery vo fungovanie inštitúcií právneho štátu

TA3 TASR
2.1.2022 19:32

Najväčšou výzvou pre Slovensko v roku 2022 je získavanie dôvery vo fungovanie inštitúcií právneho štátu. Uviedla to výkonná riaditeľka Via Iuris Katarína Batková.

súd právnik advokát justícia 1140 px (TASR/Milan Kapusta)
TASR/Milan Kapusta

"Zatiaľ sa to nedarí ani novému generálnemu prokurátorovi, hoci tieto ambície má. Dôležité tiež bude, ako bude pokračovať riešenie káuz s bývalými vysoko postavenými predstaviteľmi polície, prokuratúry a súdov. Verejnosť totiž bude zaujímať ich výsledok," poznamenala.

Za ďalšiu z výziev považuje dokončenie a prijatie reformy súdnej mapy. "Táto reforma je aj súčasťou plánu obnovy a odolnosti, čiže ide o záväzok, s ktorým sa bude musieť vláda vysporiadať," podotkla.

Na úroveň právnej istoty a právneho štátu má podľa nej vplyv viacero faktorov. Jedným z nich je aj prijímanie opatrení na riešenie pandemickej situácie. "Žiaľ, tie sú často neprehľadné a zverejňované na poslednú chvíľu. Ľudia, ktorých sa týkajú, tak nemajú dostatok času, aby sa s nimi riadne oboznámili a zariadili sa. Takýto prístup vlády a zodpovedných orgánov môže oslabovať dôveru občanov v inštitúcie a vo fungovanie právneho systému," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok