Navrhnuté paragrafy o šírení dezinformácií ohrozujú slobodu slova, tvrdí organizácia Via Iuris

TA3 TASR
8.12.2021 10:32

Paragrafy týkajúce sa šírenia dezinformácií sú v navrhovanej novele Trestného zákona naformulované problematicky, a preto sú zneužiteľné, ohrozujú slobodu slova a prejavu.

Ministerka Mária Kolíková predstavila veľkú novelu zákona
TA3 / David Duducz

Uviedla to výkonná riaditeľka organizácie Via Iuris Katarína Batková s tým, že navrhnuté paragrafy by nemali byť súčasťou tejto novely. "Ak by aj niekto nepravdivú informáciu šíril, v prvom rade je nevyhnutné posúdiť jeho úmysel a dosah šírenia informácie na spoločnosť (napr. na verejné zdravie, verejný poriadok, práva menšín)," zdôraznila. 

Zároveň vyjadrila presvedčenie o dobrom úmysle Ministerstva spravodlivosti (MS) SR reagovať na súčasnú kritickú situáciu so šírením dezinformácií, ktoré ohrozujú spoločnosť.

Šéfka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková predstavila návrh novely Trestného zákona minulý týždeň. Po novom chce presadiť výraznejšie využívanie alternatívnych trestov namiesto odňatia slobody či rozlišovanie užívateľov od výrobcov drog. 

Okrem iného by mohlo byť dôvodom na udelenie vyššieho trestu spáchanie trestného činu pre výkon povolania. Návrh upravuje aj problematiku sexuálnych trestných činov či šírenia dezinformácií. Tiež navrhuje zvýšiť spodnú hranicu malej škody z pôvodných 266 na 500 eur. Návrh možno pripomienkovať do 21. decembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok