V Amsterdame protestovali proti pandemickým opatreniam tisíce ľudí. Polícia musela tvrdo zasiahnuť

TA3 TASR
2.1.2022 16:32

Holandská polícia rozohnala v nedeľu v Amsterdame nepovolený protest proti pandemickým opatreniam, na ktorom sa podľa holandskej tlačovej agentúry ANP zišlo približne 10-tisíc ľudí. Medzi demonštrantmi a poriadkovou políciou vypukli potýčky. Viacero osôb utrpelo zranenia a niekoľko ľudí bolo zadržaných.

V Amsterdame protestovali proti pandemickým opatreniam tisíce ľudí. Polícia musela tvrdo zasiahnuť
TASR/AP

Situácia sa podľa miestnych úradov upokojila až podvečer. Protestné zhromaždenie sa konalo pred národným múzeom Rijksmuseum v centre mesta. Niektorí z demonštrantov mali na sebe biele kombinézy a masky na tvárach. Účastníci zhromaždenia niesli transparenty s nápismi, ktoré požadovali ukončenie "represií a kontroly obyvateľstva".

Väčšina demonštrantov podľa správ miestnych médií uposlúchla výzvu polície a námestie pred zmieneným múzeom opustila. Mnohí zo zhromaždených sa však následne presunuli do iných ulíc v centre mesta či neďalekého parku. Viaceré podobné nepovolené zhromaždenia v holandských mestách, ktoré ich organizátori označili za stretnutia za účelom spoločného "pitia kávy", prerástli v posledných mesiacoch do násilností, pripomína agentúra DPA.

V Holandsku v súčasnosti platí prísny lockdown, ktorý by mal trvať prinajmenšom do polovice januára. V súlade s ním sú do 14. januára zatvorené všetky obchody poskytujúce iné než nevyhnutné tovary, rovnako ako aj reštaurácie, bary či kultúrne inštitúcie ako múzeá, divadlá či kiná. Najmenej do 9. januára sú zatvorené aj školy.

Lockdown vláda zaviedla z dôvodu rýchleho šírenia vysokonákazlivého koronavírusového variantu omikron, ktorý je momentálne v krajine dominantným. Miera infekčnosti tam v posledných týždňoch už postupne klesá, pričom za ostatný týždeň pripadá na 100-tisíc obyvateľov len 85,55 prípadov nákazy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok