V Nemecku proti sprísneniu opatrení protestovali v uliciach tisíce ľudí

TA3 TASR
28.12.2021 07:34

Tisíce ľudí vyšli v pondelok do ulíc v mestách po celom Nemecku, aby protestovali proti ďalšiemu sprísneniu opatrení na obmedzenie šírenia ochorenia Covid-19.

V Nemecku proti sprísneniu opatrení protestovali v uliciach tisíce ľudí
TASR/AP

Najväčšiu účasť mali protesty na východe Nemecka. V spolkovej krajine Meklenbursko-Predné Pomoransko demonštrovalo v rôznych mestách okolo 15 tisíc ľudí, z toho približne 6500 v Rostocku, 2700 vo Schwerine a 2400 v Neubrandenburgu.

V spolkovej krajine Brandenbursko sa podľa polície zúčastnilo na zhromaždeniach v 16 mestách celkovo asi deväť tisíc ľudí vrátane päť tisíc v Magdeburgu a tri tisíc v Cottbuse. Informovala o tom agentúra DPA. V spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko sa najväčšie zhromaždenie s odhadovanou účasťou 1500 ľudí konalo v Halle. Viaceré ďalšie demonštrácie sa konali aj na iných miestach.

Demonštranti hádzali petardy 

Protesty sa konali aj po celom Durínsku. Podľa policajného hovorcu vyšlo večer do ulíc Gery asi dve tisíc ľudí, v neďalekom Altenburgu ich bolo okolo 1300.

V Sasku protestovalo niekoľko stoviek ľudí v meste Freiberg. V neďalekom Bautzene demonštranti na príslušníkov poriadkových síl hádzali petardy a fľaše, pričom zranených bolo viac ako desať policajtov. Väčšina z nich bola otrasená z výbuchov pyrotechniky. Podľa polície sa na demonštráciách po celom meste zúčastnilo približne 500 - 600 ľudí. Asi 130 osôb bolo dočasne zadržaných na účely identifikácie.

Polícia ukončila protest

V Lipsku polícia ukončila protest, na ktorom sa zúčastnilo približne 250 ľudí. V spolkovej krajine Hesensko protestovalo približne tisíc ľudí v Saarbrückene a Fulde, protesty sa konali aj v iných mestách. Niekoľko stoviek ľudí protestovalo v Ravensburgu v Bádensku-Württembersku, ďalšie akcie sa uskutočnili v Mannheime a Pforzheime. Stovky ľudí vyšli do ulíc aj v rôznych častiach Dolného Saska najviac vo Wolfsburgu, kde sa zišlo 800 ľudí. Asi 500 ľudí protestovalo v Porýní-Falcku, z toho 150 v Mainzi.

Od utorka platia v celom Nemecku nové nariadenia týkajúce sa obmedzenia kontaktov, o ktorých 21. decembra rozhodol spolkový kabinet a krajinské vlády. Vo vnútri aj vonku sa môže spolu zdržiavať len desať ľudí, ktorí sú očkovaní alebo prekonali ochorenie Covid-19. V prípade neočkovaných sa môžu členovia domácnosti stretnúť len s dvomi ďalšími osobami. Kluby a diskotéky budú zatvorené. V ôsmich spolkových krajinách sú v platnosti ešte prísnejšie opatrenia. Rozhodujúcim kritériom pre sprísnenie opatrení je od novembra takzvaná incidencia hospitalizácií, ktorá udáva, koľko ľudí nakazených koronavírusom na 100 tisíc obyvateľov je v nemocniciach v priebehu siedmich dní. Celoštátna hodnota dosiahla v pondelok 3,26.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok