Chyby, ktoré robíme pri príprave mäsa: Nebezpečenstvo môže číhať aj na tanieri

TA3/zm
29.12.2021 10:00

Pri varení alebo pečení mäsa je obzvlášť dôležité dodržiavať niekoľko hygienických pravidiel. Inak sa gastronomický zážitok môže zmeniť na návštevu infekčného.

Chyby, ktoré robíme pri príprave mäsa: Nebezpečenstvo môže číhať aj na tanieri
Pexels/Eiliv Aceron

Ako pripravujete mäso? Niektoré zaužívané kroky mnohých gazdiniek odborníci nemusia považovať za veľmi šťastné.  

Dva taniere

Pri príprave mäsa budete určite potrebovať aspoň dva taniere. Experti varujú, že práve toto je najčastejšia chyba gazdiniek. Surové mäso máme naporcované a ochutené na tanieri, potom ho tepelne upravíme a položíme na ten istý tanier. A to je veľká chyba.

Ak by surovové mäso obsahovalo, nedajbože, nejaké choroboplodné zárodky, varenie či pečenie ich zničí. Ale položiť pripravené mäso naspäť na ten istý tanier je hygienická chyba číslo jeden.

Zabudnite na drevo

Či už mäso skladujete na tanieri alebo v plastovom boxe, príprava sa odohráva určite na kuchynskej doske. Materiál hrá v tomto prípade zásadnú rolu. Drevo môže byť ekologické, ale javí sa ako najmenej vhodné, pretože sa z jeho štruktúry ťažko umývajú zvyšky surového mäsa.

Podľa kuchárov je najlepšia na prípravu mäsa plastová doska na krájanie a dokonca odporúčajú vyčleniť si konkrétne, ktoré sa nebudú na nič iné pripravovať.

Pozor tiež pri jej umývaní, voda so saponátom nemusí byť dostatočná, ak nemá správnu teplotu. Na to, aby ste dosku dobre zbavili baktérii sa odporúča oplachovanie pod veľmi horúcou vodou.

Umývanie rúk

Vyzerá to ako samozrejmosť, ísť si umyť pred varením čohokoľvek ruky. Ale ani to podľa expertov nie je dostatočné hygienické opatrenie. Ak chystáte mäso, ruky by ste si mali umývať priebežne vždy, keď idete chytiť nový povrch. Teda aj v prípade, že si idete podať nový nôž, naberačku alebo hrniec či panvicu. Na dostatočné opláchnutie rúk nezabudnite ani po dokončení varenia a vyumývajte aj samotnú kuchynskú linku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok