Zbavte sa žmolkov na oblečení: Poslúži vám pemza alebo holiaci strojček

TA3/zm
11.1.2022 08:00

Nepekné hrčky, ktoré sa tvoria na oblečení, obzvlášť na svetroch, môžu byť razom minulosťou. A nepotrebujete na to ani špeciálny strojček, ktorým by ste ich odstránili. Poslúžia vám iné pomôcky, dostupné bežne v každej domácnosti.

Zbavte sa žmolkov na oblečení: Poslúži vám pemza alebo holiaci strojček
Pexels/Arina Krasnikova

Môžete mať luxusný kabát, sveter či tričko, no ak sa na nich po niekoľkých praniach objavia nepekné žmolky, uberá to na estetike. My však vieme, ako tvorbe hrčiek predchádzať, ale aj sa ich zbaviť.

Predchádzajte im

K tvorbe žmolkov dochádza na oblečení najmä na miestach, ktoré sa najčastejšie otierajú. Napríklad na bokoch, kde sa pravidelne šúcha kabelka, alebo na rukávoch, pretože pri chôdzi prirodzene hýbeme rukami. Je pravda, že hrčkám na týchto miestach sa celkom nevyhnete, ale tie ostatné môžete minimalizovať, ak budete prať oblečenie vhodným spôsobom.

Základné pravidlo je prať oblečenie, ktoré má sklony hrčkavieť, otočené na ruby. Dodržať teplotu a vhodný prací program podľa etikety je druhou zásadou. Tretím trikom je takéto oblečenie prať v poloprázdnom bubne, aby sa otieranie minimalizovalo aj počas samotného prania.

Strihajte

Ak sa vám predsalen žmolky už vytvorili, na pomoc si môžete okrem špeciálneho, na to určeného  strojčeka, zobrať aj tri bežné domáce pomôcky. Ako prvé vyskúšajte nožnice.

Na najväčšie hrčky, ktoré sú najmä na rukávoch kabátov a svetrov, postačia obyčajné nožničky. Postupujte opatrne, aby ste nezastrihli aj do tkaniny. Je to pomerne prácny postup, ale nebudete ho robiť každý týždeň, takže sa oplatí trpezlivosť a na čas máte od žmolkov opäť pokoj.

Hoľte

Druhou možnosťou, ktorá sa hodí najmä na jemnejšie hrčky na veľkých plochách je oholiť ich. Zoberte si starší holiaci strojček, ktorý by ste už aj tak vyradili, alebo kúpte lacné jednorazové.

Oblečenie poriadne napnite na hladký a tvrdý povrch a potom strojčekom robte krátke ťahy jedným smerom.

Pemzujte

Do tretice skvelá pomôcka, vďaka ktorej bude vaše oblečenie vyzerať ako nové, je pemza. Má aj iné využitie ako len na stvrdnutú kožu na nohách. Výborne s ňou idú dole hrčky vytvorené hlavne na hrubších materiáloch, aké majú najmä kabáty. Pemzu nenamočte, prechádzajte po žmolkoch na sucho.

Témy: Kabát
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok