Zomrela americká herečka Betty Whiteová, zanedlho by mala 100 rokov

TA3 TASR
31.12.2021 23:25

Vo veku 99 rokov zomrela v piatok americká herečka Betty Whiteová. Za svoju viac ako sedem dekád trvajúcu kariéru si zahrala v populárnych amerických seriáloch ako The Golden Girls či The Mary Tyler Moore Show. O úmrtí herečky, ktorá by o viac ako dva týždne oslávila 100. Narodeniny, informovali americké médiá s odvolaním sa na oznámenie jej PR manažéra Jeffa Witjasa.

sviečka 1140 px (SITA/Jozef Jakubčo)
SITA/Jozef Jakubčo

"Hoci mala Betty už takmer 100 rokov, myslel som si, že bude žiť večne," povedal Witjas časopisu People. Betty Whiteová sa narodila 17. januára 1922 v obci Oak Park v americkom štáte Illinois. Rodina Whiteovcov sa počas vrcholiacej Veľkej hospodárskej krízy presťahovala do Los Angeles, pričom Betty, ktorá bola jedináčikom, tam koncom 30. rokov začala pracovať ako herečka a modelka, píše spravodajská stanica BBC.

Jej začínajúcu kariéru však prerušila druhá svetová vojna, počas ktorej pôsobila v dobrovoľníckej službe amerických žien. Po vojne sa vrátila k šoubiznisu, najskôr však nevedela nájsť herecké uplatnenie a tak namiesto toho pôsobila v rozhlase, kde mala aj vlastnú reláciu. Na televízne obrazovky sa vrátila v roku 1949, keď spoločne s Alom Jarvisom uvádzala zábavnú šou Hollywood on Television.

Veľký herecký úspech zožala v 70. rokoch vďaka úlohe Sue Ann Nivensovej v seriáli The Mary Tyler Moore Show. Najviac ju však preslávilo až stvárnenie naivnej a milej Rose Nylundovej v seriáli The Golden Girls, ktorý sa v USA vysielal v 80. a 90. rokoch. Získala viacero prestížnych ocenení vrátane Grammy v roku 2012 (v kategórii hovorené slovo) a ôsmich televíznych cien Emmy, z ktorých poslednú (za celoživotné dielo) jej udelili v roku 2015.

Bola trikrát vydatá, pričom jej posledným manželom — a podľa jej slov "láskou jej života" — bol americký herec Allen Ludden, s ktorým ostala až do jeho smrti v roku 1981. Vlastné deti Whiteová nemala, bola však nevlastnou matkou troch Luddenových potomkov z jeho predošlého manželstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok