Pyrotechnika spôsobila tragédiu. Zahynul len 12-ročný chlapec, druhý skončil v nemocnici

TA3 ČTK TASR
31.12.2021 17:37

Život 12-ročného chlapca si v holandskom meste Haaksbergen vyžiadalo odpaľovanie zábavnej pyrotechniky. Ďalší 11-ročný chlapec utrpel vážne zranenia. Novoročné ohňostroje sú pritom v celej krajine zakázané.

Petarda pyrotechnika silvester (SITA/Marek Mrviš)
SITA/Marek Mrviš

Nešťastie sa malo stať cez deň v meste neďaleko nemeckých hraníc, keď sa deti zrejme prizerali tomu, ako istý muž odpaľoval zábavnú pyrotechniku za pomoci podomácky vyrobeného zariadenia, tzv. klaphameru.

"Po incidente zomrel 12-ročný chlapec. Ďalší chlapec bol prevezený do nemocnice," napísala polícia na Twitteri. "Deti nemali s udalosťou nič spoločné," dodala. Zatiaľ však nie je jasné, čo sa presne stalo. Miestni len uviedli, že počuli silnú ranu.

Chlapca sa snažili oživiť aj okoloidúci záchranári. Po prevoze do nemocnice ale lekári skonštatovali smrť. Druhý z chlapcov je v nemocnici. Podrobnosti o jeho zdravotnom stave zatiaľ neboli k dispozícii. Muža, ktorý nešťastie zrejme zapríčinil, podlícia zadržala pre podozrenie z usmrtenia z nedbalosti.

Holanďania pred vypuknutím koronavírusovej pandémie tradične oslavovali Nový rok obrovským množstvo zábavnej pyrotechniky a ohňostrojov. Silvestrovské oslavy v uliciach holandských miest preto nezriedka pripomínali vojnovú zónu, komentuje AFP.

Odpaľovanie ohňostrojov je v Holandsku už druhý rok zakázané, čo však nie všetci Holanďania rešpektujú. Podľa ministra zdravotníctva Huga de Jongeho by zranenia spôsobené pyrotechnikou zbytočne zaťažovali zdravotníkov, ktorí sú už aj tak vystavení enormnému tlaku v dôsledku pandémie koronavírusu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok