Úraz môže spôsobiť alkohol i pyrotechnika. Ako osláviť príchod Nového roka bezpečne?

TA3
31.12.2021 10:32

K Silvestru nepochybne patrí dobré jedlo, pitie, ale aj zábavná pyrotechnika. Každý rok však záchranári riešia rôzne poranenia, ktoré si ľudia spôsobia počas osláv príchodu nového roka. Ako tento čas prežiť bezpečne a čo robiť, ak niekto vo vašom okolí potrebuje pomôcť? Pýtali sme sa lekára a prezidenta Slovenského Červeného kríža Viliama Dobiáša.

"Ľudia, ktorí si spôsobia nejaké zranenie na Silvestra, si to vedia zopakovať aj o rok. Len pár jedincov sa poučí na vlastných chybách," hovorí Dobiáš. Mnohokrát viete človeku v niektorých situáciách pomôcť aj sami. V prvomrade treba zistiť, či je pri vedomí. "Ak človek nereaguje alebo pri mne odpadne, treba sa presvedčiť oslovením, zatrasením. Ak stále nereaguje tak je v bezvedomí, keď zareaguje akýmkoľvek spôsobom, tak je pri vedomí," pokračuje šéf Červeného kríža.

Keď je človek v bezvedomí, následne zisťujeme či dýcha. Priložíme ucho k ústam, sledujeme hrudník, ak nedýcha, zakloníme hlavu, aby boli prechodné dýchacie cesty. Ak dýcha, treba ho dať do stabilizovanej polohy na boku. Tá može podľa Dobiáša zachrániť život.

Čo v prípade, ak dôjde k zraneniam? "Pokiaľ je viditeľné krvácanie, treba ho zastaviť tlakom priamo v rane. Aj za cenu spôsobenia bolesti. Pokiaľ máme obväzy, treba urobiť tlakový obväz," uviedol Dobiáš.

Pri popáleninách treba poranené meisto chladiť. "Ideálne je použiť studenú vodu z kohútika a chladiť minimálne 10 minút neprerušovanie. Po ochladení prikryť textíliou - fóliou na potraviny alebo mikroténovým vreckom, ktoré sa neprilepia a zabránia vzniku infekcie," uviedol Dobiáš.

Kedy netreba volať záchranku? Pokiaľ sú to povrchové rany, človek je pri vedomí, dýcha a je schopný komunikovať, tak ho podľa Dobiáša môžu previezť aj osobným autom.

Človek by si mal dať pozor aj na množstvo alkoholu, ktorý by mal organizmus vedieť priebežne eliminovať. Odporúča sa jesť ovocie, potraviny s fruktózou, ktoré pri tom môžu pomôcť. "Polovica úrazov vzniká s prispením alkoholu, človek ani nemusí byť úplne opitý, ale reflexy sú spomalené, koordinácia je narušená," dodal Dobiáš. Ľudia by si podľa neho zároveň mali uvedomiť, kedy je u nich záchranka naozaj potrebná a kedy nie. Môže sa totiž stať, že k niekomu, kto ju naozaj potrebuje, sa pre menej závažné výjazdy nedostane.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok