Omikron nespôsobuje viac úmrtí u detí. Česi preverili tvrdenia epidemiológa

TA3 TASR
31.12.2021 17:17

Koronavírusový variant omikron nespôsobuje mnohonásobne viac úmrtí u detí než predchádzajúce varianty, ako varoval napríklad prominentný český epidemiológ Rastislav Maďar, uviedol v piatok server Novinky.cz.

Na školách sa bude pokračovať so samotestovaním do konca roka, potvrdil Gröhling
TASR/AP

Český spravodajský server píše, že na jeho žiadosť vypracovali dátoví analytici z juhoafrického Národného inštitútu pre prenosné choroby analýzu, ktorá zmapovala úmrtnosť na ochorenie Covid-19 podľa veku. "Prosím vládu, aby dnes zvážila prísnejšie protiepidemické opatrenia. Informácie o úmrtí 3,5-krát viac detí v JAR (Juhoafrickej republike) ako v iných predchádzajúcich vlnách nemôžeme brať na ľahkú váhu," napísal Maďar 22. decembra na Twitteri.

Vypracovali analýzu

Epidemiológ zdieľal príspevok renomovaného amerického vedca Yaneera Bar-Yama, ktorý sa špecializuje na pandemické analýzy. Nebolo však jasné, o čo sa tvrdenie o 3,5-krát väčšom nebezpečenstve omikronu pre deti opiera. Novinky sa preto obrátili na juhoafrický NICD, ktorý spravuje covidové štatistiky DATCOV. Tamojší dátový manažér Richard Welch uviedol, že sa mu takýto údaj nezdá správny, a sľúbil, že jeho tím zahrnie do posledného tohtoročného reportu aj údaje o úmrtí podľa veku.

Z analýzy k 25. decembru vyplýva, že počas štvrtej vlny zomrelo v JAR s covidom 58 detí (vek do 19 rokov). Od začiatku pandémie ich zomrelo 710, čo z celkových 96.122 mŕtvych spájaných s covidom predstavuje 0,7 percenta.

Vzhľadom na to, že rovnaké percento pri deťoch uvádzal NICD aj na začiatku decembra, je zrejmé, že omikron deti nezabíja 3,5-krát viac ako predchádzajúce varianty. Podľa Noviniek Yaneer Bar-Yam a Rastislav Maďar tak zrejme šírili informáciu, ktorú si vopred nedostatočne overili. Maďar v utorok Novinkám napísal, že svojím príspevkom chcel varovať pred podceňovaním omikronu.

Údaje sa môžu meniť

Už dávnejšie šéf juhoafrických štatistikov Welch upozorňoval, že s konkrétnymi dátami z JAR je potrebné pracovať obozretne. "Berte, prosím, na vedomie, že údaje sa môžu kedykoľvek zmeniť, pretože nemocnice môžu dáta nahrávať až spätne, čo znamená, že porovnanie týchto súhrnných údajov nemusí nutne implikovať, že k úmrtiu došlo v danom týždni, ale môže sa jednať o staršie úmrtia nahlásené v aktuálnom týždni," napísal Welch Novinkám.

Koronavírus všeobecne ohrozuje deti najmenej zo všetkých vekových kategórií, treba však súčasne podotknúť, že relatívne malá úmrtnosť v tejto skupine neznamená, že majú všetky bezproblémový priebeh, poznamenali Novinky.

Server ďalej píše, že mnoho štátov v USA zaznamenalo za december nárast v počte detských hospitalizácií až o 50 percent. Najdramatickejší nárast hlásil New York, kde minulý týždeň bolo v nemocniciach 68 detí, čo je štvornásobný skok oproti predchádzajúcim dvom týždňom. Príčinu je ťažké jednoznačne určiť. Dáta ovplyvňuje to, ako sa v danej chvíli na danom mieste vírus šíri alebo ako je spoločnosť celkovo aj v jednotlivých vekových kategóriách zaočkovaná alebo premorená.

"Myslím, že je dôležité povedať, že závažnosť ochorenia sa výrazne znížila a riziko závažného ochorenia sa zdá byť nižšie," citoval denník The New York Times výskumníka Davida Rubina z Detskej nemocnice vo Filadelfii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok