Domáce rastlinné mlieko: Ako vyrobiť kokosové, makové či ovsené?

TA3/zm
10.1.2022 16:00

Rastlinné mlieka sú skvelou alternatívou ku tým klasickým v prípade, že ste vegánka, máte intoleranciu na laktózu, alebo len chcete zdravšie žiť. Hoci ich dostanete bežne kúpiť, domáce je domáce. Vyrobte si niekoľko druhov rastlinných mliek, príprava je skutočne jednoduchá a výsledný nápoj nebude obsahovať žiadne konzervanty ani iné pridané látky.

Domáce rastlinné mlieko: Ako vyrobiť kokosové, makové či ovsené?
Pexels/cottonbro

Na prípravu domácich rastlinných mliek naozaj nepotrebujete nič extra. Postačí vám výkonný mixér, ktorý dokáže jednotlivé ingrediencie rozmixovať naozaj na kašu. Na každý z nasledujúcich receptov potrebujete liter vody a štipku soli. Podľa príchute sa mení posledná ingrediencia a jej pomer.

Ovsené mlieko

Najlacnejšie z rastlinných mliek je ovsené, na ktoré potrebujete cenovo dostupné ovsené vločky. Je jedno, či budú pomleté na väčšie alebo menšie časti, aj tak ich hodíte do mixéra. Na liter vody so štipkou soli potrebujete 300 gramov vločiek.

Tie by ste mali vopred aspoň hodinu namočiť do vody, aby sa ľahšie mixovali. V tomto prípade, keďže hlavná ingrediencia nie je taká tuhá ako napríklad orechové alternatívy rastlinných mliek, vám postačí aj tyčový mixér.   

Vzniknú zmes ešte preceďte cez textíliu a v chladničke môžete v uzatvárateľnej nádobe toto mlieko skladovať až 5 dní.

Mandľové mlieko Pexels/cottonbro

Mandľové mlieko

Ak máte radi mlieko napríklad do kávy, mandľová alternatíva je skvelou voľbou. Doma pripravené mlieko bude poctivé, aj keď o niečo drahšie ako kupované.

Na prípravu potrebujete opäť liter vody a štipku soli, ku ktorým pridáte 200 gramov olúpaných mandlí, ktoré ste vopred 24 hodín máčali vo vode.  

Postup neprekvapí, opäť mixujete dve minúty a potom precedíte cez plátno alebo inú tkaninu. V chladničke vám táto mliečna alternatíva vydrží 3 dni.

Kokosové mlieko

Kokosové mlieko, typické pre ázijskú kuchyňu, využijete najmä do varenia. Slúži ako zdravý základ k omáčkam, do ktorých tak nemusíte použiť tučnejšiu verziu v podobe klasickej smotany.

Na prípravu budete potrebovať 300 gramov kokosových lupienkov. Je to jednoduchší spôsob, ako použiť kokos strúhaný alebo kupovať celý kokosový orech a dlabať z neho dužinu.

Kokosové lupienky spolu s vodou a soľou mixujte na najvyšších otáčkach približne dve minúty. Dostanete hustú kašu, ktorú však treba ešte precediť, ideálne cez textíliu, aby ste v domácom mlieku nemali hrudky a zvyšky dužiny, ktoré aj pri najvýkonnejšom spotrebiči v zmesi ostávajú.

Takto získané mlieko vydrží v chladničke až 5 dní. Pred použitím ho vždy pretrepte, pretože má tendenciu oddeľovať sa hustejšia časť od vody. Ale neľakajte sa, mlieko sa nepokazilo, je to bežná vec.

Rastlinné mlieko Pexels/cottonbro

Makové mlieko

Makové mlieko bežne v obchode nezoženiete, no ak ste rastlinných alternatívam prišli na chuť, vyskúšajte aj tento recept. O maku je totiž všeobecne známe, že upokojuje.

Pripravte si znova liter osolenej vody, do ktorej pridáte 250 gramov maku, ktorý ste cez noc máčali vo vode, a po pomixovaní ešte precedíte cez látku.  V chlade vydrží makové mlieko až 4 dni.   

Čo so zvyškami

V každom z uvedených receptov ste pomixované zmesi cedili cez textíliu, v ktorej vám ostali zvyšky, a tie rozhodne nevyhadzujte. Môžete ich použiť na prípravu domácich müsli tyčiniek, raw dezertov alebo zostatky vysušte a pomeľte, čím získate zdravú múku.   

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok