Potraviny, ktoré môžete zamraziť a ani o tom neviete: Patrí medzi ne i banán a avokádo

TA3/zm
26.12.2021 10:00

Po sviatkoch nám ostávajú haldy jedla, ktoré nie vždy stíhame spotrebovať. Aby nekončili v koši, zamrazte ich! Uchovať takto môžete oveľa viac potravín, ako ste doteraz tušili.

Potraviny, ktoré môžete zamraziť a ani o tom neviete: Patrí medzi ne i banán a avokádo
Profimedia

Mrazenie je jedným z najlepších spôsobov, ako uchovať potraviny a stratiť z nich čo najmenej živín. Dôležité je, aby ste ich uskladnili v uzatvárateľných nádobách alebo vrecúškach, aby v mrazničke nenapáchli ani sa neznečistili a nezlepili sa medzi sebou. Takto môžete odložiť aj niektoré druhy ovocia a zeleniny, ktoré nie sú celkom bežné.

Avokádo a banán

Drobné bobuľové ovocie zamrazujeme bežne, ale vedeli ste, že do mrazničky môžete uschovať i banán? Či už so šupkou alebo bez nej, môže banán v mraze prečkať až do doby, kým sa rozhodnete zjesť alebo použiť napríklad do pečenia. Nič sa mu nestane, aj keď na prvý pohľad vám toto ovocie nepríde vhodné na zamrazovanie.

Podobne avokádo nestratí na chuti, ak ho odložíte do mraziaceho boxu. V tomto prípade sa však odporúča odstrániť šupku, prepoliť a vybrať vnútorné jadro. Následne môže putovať do mrazničky vo vrecúškach ako celok alebo popučené na pyré.

Ryža a cestoviny

Zvyšky ryže a cestovín najčastejšie končia v koši, ale v mrazničke vydržia ďalšie tri mesiace. Ak ste toho navarili viac ako stíhate spotrebovať, rozložte najskôr ryžu alebo cestoviny na plech, dajte zamraziť a až potom zhrňte do jedného boxu. Zaručíte si tým, že nebudú jednotlivé kusy mrazom zlepené do kopy. Pred opätovným ohrievaním by mali byť obe tieto prílohy najskôr rozmrazené pri izbovej teplote.

Vajcia a mliečne výrobky

Keď sa blíži dátum spotreby a vy máte doma ešte stále veľké zásoby vajec alebo mliečnych výrobkov, nemusíte nasilu vymýšľať čo s nimi. Opäť to istí mraznička. Vajcia v nej však neskladujte celé, so škrupinkou. Mohli by prasknúť. Preto sa oplatí rozbiť ich napríklad do plechu na muffiny a zamraziť v tejto forme.

Podobne syry môžu putovať do mrazu, ale platí to len o tvrdých druhoch. Skladovať ich môžete v celku alebo postrúhané.  

Ako dlho môžu potraviny ostať v mrazničke?

Chlieb a pečivo – 3 mesiace

Tvrdé syry – 3 mesiace

Mlieko – 1 mesiac

Uvarené mäso – 2 mesiace

Čerstvé mäso – 6 až 10 mesiacov

Ovocie a zelenina – 6 až 10 mesiacov

Koláče a sladkosti – 3 až 4 mesiace

Bylinky – 12 mesiacov

Tiež mlieko prežije v mraze a v tomto prípade odporúčame nedávať do mrazničky celú krabičku, ale rozdeliť ho do menších nádob, pokojne i do dávkovača na ľad. Sklo v tomto prípade nie je na mrazenie vhodné, a ak sa ho rozhodnete použiť, tak by fľaša nemala byť úplne plná.

Ani jogurtov v mrazničke sa nemusíte báť, veď v lete sa aj predáva pochúťka zvaná ľadové jogurty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok