Dve členky skupiny Pussy Riot zaradili ruské úrady na zoznam tzv. zahraničných agentov

TA3 TASR
30.12.2021 20:58

Rusko vo štvrtok zaradilo dve členky protestnej hudobnej skupiny Pussy Riot — Nadeždu Tolokonnikovú a Veroniku Nikuľšinovú — na zoznam tzv. zahraničných agentov. Týmto názvom ruské úrady označujú organizácie aj jednotlivcov, ktoré dostávajú financie z cudziny.

pussy riot farba (SITA)
SITA

Na aktualizovaný zoznam pribudol aj známy ruský satirik Viktor Šenderovič, zberateľ umenia a galerista Marat Geľman a novinárka Taisia Bekbulatovová, šéfredaktorka nezávislého časopisu Cholod, informovala agentúra AFP. "Tieto osoby systematicky rozširujú materiály neobmedzenému okruhu osôb, zatiaľ čo dostávajú prostriedky zo zahraničia," uvádza sa vo vyhlásení ruského ministerstva spravodlivosti, ktoré týmto zdôvodnilo ich pridanie na zoznam zahraničných agentov. 

Všetky tieto osobnosti verejne vyjadrujú názory kritické voči režimu prezidenta Vladimira Putina. Tolokonniková vo svojej reakcii uviedla, že sa bude voči svojmu — podľa nej úplne svojvoľnému zaradeniu na zoznam agentov — brániť súdnou cestou. Šenderovič tento krok ruských úradov vníma ako pokus vyhnať ho z krajiny.

Na základe kontroverzného zákona z roku 2012 sa každej mimovládnej organizácii dostávajúcej peniaze na svoju činnosť zo zahraničia dáva označenie "zahraničný agent". V roku 2017 sa platnosť zákona rozšírila na médiá a od roku 2019 aj na jednotlivých novinárov a aktivistov. "Nálepku" zahraničný agent už v Rusku dostalo množstvo organizácií a nezávislých médií vrátane ľudskoprávnej organizácie Memorial, televízie Dožď či spravodajského portálu Meduza.

Zákon prikazuje takto označeným fyzickým aj právnickým osobám, aby zverejnili zdroje svojho financovania a všetky svoje verejné príspevky dopĺňali varovaním, že ide o obsah vytvorený "zahraničným agentom".Ruské súdy rozhodli tento týždeň o likvidácii Centra pre ľudské práva Memorial i jeho zastrešujúcej organizácie Medzinárodný Memorial. Zdôvodnili to okrem iného tým, že Memorial vo svojich publikáciách nepoužíval označenie zahraničný agent, čím porušil ustanovenia príslušného zákona.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok