Pankáčky z Pussy Riot natáčali videoklip, zatýkala ich polícia

TA3 ČTK
11.2.2020 13:27

Petrohradská polícia posledné dni dvakrát prerušila natáčanie hudobného videoklipu známej protestnej kapely Pussy Riot. Na krátku dobu zadržala 13 ľudí, ktorí sa na videu podieľali, vrátane členky kapely Nadeždy Tolokonnikovovej. Panková pieseň, ku ktorej skupina klip nahrávala, je o odpore voči ruskej vládnucej elite a policajnému násiliu.

Pankáčky z Pussy Riot natáčali videoklip, zatýkala ich polícia
SITA/AP

Polícia prvýkrát prerušila natáčanie klipu v nedeľu, informovala stanica Rádio Slobodná Európa. Úrady zásah odôvodnili tým, že sa porušuje nariadenie o extrémizme a propagácii homosexuality, uviedla Tolokonnikovová. Aktivistka celú situáciu zaznamenala v príspevkoch na twitteri.

Bezpečnostné zložky v pondelok natáčanie klipu zrušili opäť, pričom tentokrát zadržali 13 ľudí. Podľa jedného z príspevkov na sociálnych sieťach úrady ako dôvod uviedli únik oxidu uhličitého v štúdiu, kde skupina natáčala. Následné prepustenie Tolokonnikovová okomentovala slovom "Sloboda!".

Tolokonnikovová si ako členka Pussy Riot odpykala takmer dva roky za mrežami za excentrické vystúpenie proti Putinovi v moskovskej katedrále Krista Spasiteľa. Pätica členiek Pussy Riot vtedy v chráme kričala text piesne Bohorodička, vyžeň Putina, ktorá kritizuje prezidenta Vladimíra Putina i hlavu pravoslavenej cirkvy, patriarchu Kirilla, ktorý podporil Putinovu kandidatúru vo vtedajších prezidentských voľbách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok