Tretiu dávku vakcíny netreba príliš odkladať. Kedy začne účinkovať a ako nás chráni?

TA3
31.12.2021 07:00

Omikron spôsobuje rapídne nárasty nakazených v krajinách po celom svete. Odborníci sú toho názoru, že dostatočnú ochranu nám vie poskytnúť až tretia dávka vakcíny proti koronavírusu.

Tretiu dávku vakcíny netreba príliš odkladať. Kedy začne účinkovať a ako nás chráni?
TASR/Lukáš Grinaj

Kto je plne zaočkovaná osoba?

Za plne zaočkovanú osobu sa na Slovensku podľa Národného centra zdravotníckych informácií považuje osoba, ktorá je najmenej 14 dní a najviac 12 mesiacov po aplikácii druhej dávky dvojdávkovej vakcíny. Pri jednodávkovej vakcíne je to osoba najmenej 21 dní a najviac 12 mesiacov po aplikácii prvej dávky.

A tiež osoba osoba najmenej 14 dní a nie viac než 12 mesiacov po aplikácii prvej dávky vakcíny, ak bola podaná v intervale do 180 dní od prekonania ochorenia Covid-19.

Aktuálne sa však už ľudia môžu registrovať aj na tretiu dávku vakcíny, odborníci i ministerstvo zdravotníctva to odporúčajú, keďže už aj na Slovensku máme nákazlivejší variant omikron. Ako však posilňovacia dávka funguje?

Aj posilňovacia dávka vyvolá imunitnú odpoveď

Vakcíny v našom organizme vyvolávajú imunitnú odpoveď, telo si tvorí protilátky, aby vedelo voči prípadnej budúcej infekcii bojovať. Ak ste dostali vakcínu pred niekoľkými mesiacmi, imunita už zrejme slabne. Posilňovacia dávka ju opäť naštartuje.

"Keď dostanete ďalšiu dávku vakcíny, vaše pamäťové bunky už vnímajú proteíny vytvorené vírusom, začnú tak vytvárať viac protilátok," uviedol Pablo Penaloza-MacMaster, odborný asistent mikrobiológie-imunológie na Feinbergovej lekárskej fakulte v Chicagu, pre portál Health.

V čase, keď idete už na tretiu dávku vakcíny, sa vaše pamäťové bunky B už s vírusovými proteínmi stretli. Výsledkom ďalšej dávky je, že dokážu vytvoriť väčšie množstvo silnejších protilátok proti Covidu-19. Podľa Penalozu-MacMastera je tiež pravdepodobné, že posilňovacia dávka nás ochráni pred rôznymi variantmi koronavírusu, a teda aj tými novými.

Spoločnosť Johnson & Johnson, ktorá stojí za jednodávkodou vakcínou Janssen, uviedla, že keď ľudia dostanú posilňovaciu dávku, alebo takzvaný booster, už dva mesiace po prvej dávke, hladiny protilátok stúpnu 4 až 6 krát. Pri Moderne sa zvýšili 37-násobne a pri vakcíne Pfizer 25-násobne. Výskum o vakcínach tiež ukázal, že aj pri ich kombinácii sa počet protilátok zvyšuje.

Produkcia protilátok môže trvať niekoľko dní alebo týždňov. Preto nemôže nikto z nás očakávať, že chránení budeme hneď na druhý deň po vakcíne.

Odborník na infekčné choroby Amesh A. Adalja súhlasí, že na väčšine ľudí sa pozitívne účinky vakcíny prejavia už po týždni. Niekedy to však môže trvať aj viac. "Imunitný systém takto vo všeobecnosti reaguje a takto dlho trvá aj dosiahnutie maximálnej ochrany pred koronavírusom," uviedol.

Booster nás chráni lepšie

Dáta Amerického centra pre kontrolu a prevenciu chorôb hovoria, že ochrana posilňovacej dávky vakcíny Pfizer môže prísť už po siedmich dňoch. Ľudia, ktorí dostali booster, sa nakazili v oveľa menšej miere ako tí, ktorí dostali len prvé dve dávky vakcíny. Podobné účinky sa podľa Penalozu-MacMastera dajú očakávať aj pri Moderne.

Čo môže efektivitu vakcíny ovplyvniť? Expert Adalja hovorí, že starší ľudia majú vo väčšine prípadov na vakcínu slabšiu imunitnú odpoveď. Rovnako sú na tom aj ľudia s imunitnými ochoreniami. "To však platí pri každej vakcíne," dodal.

Je tu aj ďalší faktor, ktorý môže ovplyvniť efektivitu vakcín, a to časové rozostupy medzi jednotlivými dávkami. Penaloza-MacMaster tvrdí, že čím dlhší je interval medzi pôvodnými dávkami vakcín a posilňovacou dávkou, tým lepšie protilátky si organizmus dokáže vytvoriť. Neodporúča však čakať príliš dlho, teraz je na to podľa neho ten najlepší čas. "Práve uprostred pandémie potrebujeme získať lepšiu úroveň ochrany. Preto netreba s treťou dávkou vakcíny otáľať príliš dlho," uviedol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok