O povinnom očkovaní počúvame čoraz viac, Matovič si však nemyslí, že je to správna cesta

TA3
29.12.2021 18:41

O povinnom očkovaní sa hovorí čoraz viac, nakoniec ale k nemu nemusí vôbec dôjsť. Proti je šéf liberálov, či hnutie Sme rodina. Po novom sa k nim pridáva aj líder najsilnejšej parlamentnej strany, Igor Matovič.

Nemyslí si, že je to správna cesta. Na druhej strane tak zostala len Veronika Remišová, premiér a minister zdravotníctva. Ten má pritom možnosť zaviesť povinné očkovanie aj bez súhlasu vlády. 

Do desiateho januára by vláda mala mať v rukách právnu analýzu, či je možné zaviesť povinné očkovanie proti koronavírusu. Ak by aj stanovisko bolo súhlasné, stroskotať môže na koaličných lídroch. Sulík s Kollárom sú dlhodobo proti, povinné očkovanie ale môže definitívne pochovať Matovič.

Minister financií si myslí, že vláda prehrala boj s odporcami očkovania a politikmi, ktorí verejnosť strašili a zavádzali. Ani povinnosť preto ľudí nemusí presvedčiť. To, že povinné očkovanie by malo byť až poslednou možnosťou pripúšťa aj Svetová zdravotnícka organizácia. Niektoré krajiny západnej Európy sa napriek tomu cestou povinného očkovania vydali. Dokonca podľa prieskumu Slovenskej akadémie vied aj u nás stúpa podpora tohto opatrenia.

Minister pritom môže nariadiť povinné očkovanie vyhláškou. Bez politického krytia, by ho toto rozhodnutie mohlo stáť kreslo. Miesto pritom nemá isté ani teraz. V kuloároch sa hovorí, že ak by k odvolaniu Lengvarského došlo, mohol by ho nahradiť bývalý minister Marek Krajčí. Či na Slovensku zavedieme povinné očkovanie bude jasnejšie až po zverejnení právnej analýzy. V tom čase sa zároveň očakáva, že budú rapídne pribúdať nové prípady  omikronu. Nálada v spoločnosti aj medzi politikmi tak môže byť iná, ako teraz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok