Fajčením trávy proti nude. Predajcom marihuany sa covid osvedčil, dopyt vzrástol

TA3 ČTK
27.12.2021 06:00

Pri pokladni coffeeshopu No limit v Haagu sa zdá, že prúd nakupujúcich nemá konca. Mnohí zákazníci od začiatku pandémie covidu konzumujú viac konope, aby upokojili svoje nervy a zbavili sa nudy.

Marihuana žena 1140 px (TASR)
TASR

Píše o tom agentúra AFP. "Covid sa nám osvedčil," usmieva sa majiteľka coffeeshopu Carmelita a spomína, že pred pandémiou obslúžila 300 až 350 zákazníkov denne. Dnes ich je viac ako 500, hovorí elegantná štyridsiatnička s potešením.

Podobne to bolo počas epidémie moru

Holandsko v súvislosti s výskytom nového koronavírusu vyhlásilo na začiatku roku 2020 niekoľko čiastočných uzáver, ktoré obmedzili prístup do barov, reštaurácií, koncertných sál a diskoték. Útek je viac-menej možný aj doma. Krajina toleruje fajčenie marihuany od roku 1976. Hašiš, konope a ich deriváty je možné kúpiť v coffeeshopoch, v Haagu je asi 30 takýchto obchodov. "Predtým ľudia chodili do klubov. Tie však ukončili činnosť. Takže teraz zostávajú doma, kde fajčia viac," podotkla Carmelita, ktorej klientela sa rozrástla o "mnoho žien v domácnosti, ktoré si kupujú trávu, aby sa dobre vyspali."

"Človek proste fajčí jointy, pretože v meste nie je čo robiť" hovorí 18-ročná Sophia Dokterová, ktorej spotreba marihuanových cigariet sa zvýšila z "dvoch až troch" týždenne na "šesť až sedem". Pieter, ktorý ju sprevádza, hovorí o "nude", ktorú sa mu tak darí prekonávať.

Podľa prieskumu zdravotníckeho inštitútu Trimbos uvádza 90 percent holandských užívateľov, že od začiatku pandémie užívajú konope rovnako často alebo častejšie ako skôr. Tri štvrtiny z nich užívajú marihuanu každý deň. "Ľudia sa nechcú príliš zhúliť. Je to pre nich spôsob, ako sa vysporiadať s úzkosťou každodenného života," poznamenáva historik Stephen Snelders, ktorý sa venuje dejinám drog. Dodáva, že podobné rozdiely boli v Holandsku pozorované aj pri tabaku a ópiu v priebehu epidémie moru.

Tráva "so sebou"

V čase pandemického stresu "je pre mozog vždy dobré vziať si dovolenku," tvrdí Gerard Smit, majiteľ ďalšieho coffeeshopu Cremers, ktorý ilustruje výrazný trend v krajine: od pandémie covidu sa tieto obchody, ktoré kedysi slúžili ako miesta pre stretávanie sa, vyprázdnili a stali sa v podstate predajňami. "I keď sa máme radi, o jointy sa už nedelíme," hovorí Smith.

marihuana TASR/AP (ilu)

V roku 2020 vstúpil do platnosti zákon zakazujúci fajčenie v uzatvorených priestoroch, vrátane fajčiarskych, čo niektorých pravidelných návštevníkov odradilo. Tí, ktorí zostanú, musia opustiť priestory o 17:00, kedy sa pre nové protikoronavírusové opatrenia zatvárajú obchody, ktoré nepredávajú nevyhnutný tovar. Preto sa predaj so sebou stal veľmi obľúbeným. 

Pri pulte ďalšieho coffeshopu Waterworld sa neustále striedajú nakupujúci. Vo veľkých plastových krabiciach sú vystavené rôzne druhy marihuany s príznačnými názvami, ako je "ovocný punč", "zmrzlina" alebo "hmla zabudnutia". "Pozor, vo vnútri smú byť len traja ľudia," hovorí predavač Mesut Erdogan, ktorý sa snaží regulovať prúd zákazníkov. "Aby sme zabránili šíreniu koronavírusu, je fajčiareň až do odvolania zatvorená," píše sa na dverách.

Ilegálne je všetko okrem platenia daní

Zatiaľ čo skôr bol Waterworld plný ľudí, teraz tam už "nikto nechodí", hovorí jeho majiteľ Abdoel Sanhaji, ktorý je zároveň predsedom Haagskej asociácie coffeeshopov, a dúfa, že po pandémii dôjde k legislatívnym zmenám v jeho odvetví. Hoci sú konzumácia a predaj konope dekriminalizované, zvyšok dodávateľského reťazca je ilegálny. Marihuana, ktorú obchodníci denne predávajú po kilách, a ktorej cenu priznávajú holandským daňovým úradom, je v Holandsku nelegálna.

V coffeeshopoch sa otvorene predávajú drogy z USA alebo Kanady, ktoré do Holandska pašujú rôzne mafiánske organizácie. Pestovanie konope je v krajine zakázané. "Celý deň perieme peniaze," posťažovala sa Carmelita. "Sme ilegálni takmer vo všetkom, čo robíme, okrem platena daní." 

Holandsko sa chystá spustiť experiment v desiatich pilotných mestách, kde budú coffeeshopy predávať legálne vypestované konope. Výsledky sa očakávajú o štyri roky. "Covid nebude mať žiadny dopad na našu drogovú politiku," predpovedá výskumník z inštitútu Trimbos John-Peter Kools a ironicky dodáva: "Covid so svojou 18-mesačnou existenciou nie je nič v porovnaní s 30 rokmi vášnivých debát o konope".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok