Nebezpečná hra. Hlasová asistentka Alexa vyzvala dievčatko, aby strčilo mincu do zásuvky

TA3 ČTK
30.12.2021 16:00

Virtuálna asistentka Alexa od americkej spoločnosti Amazon vyzvala 10-ročné dievča, aby priložilo mincu k vidlici, ktorá bola čiastočne pripojená do zásuvky. Dieťaťu sa nič nestalo, jeho matka totiž virtuálnu asistentku ihneď zastavila. O nepríjemnom zážitku potom napísala na Twitteri. Spoločnosť Amazon uviedla, že Alexu aktualizovala, aby k podobným prípadom nedochádzalo.

elektrina zástrčka ilu 1140 px (SITA/Nina Bednáriková)
SITA/Nina Bednáriková

Dievča Alexu požiadalo o výzvu. "Zapojte nabíjačku od mobilu zhruba na polovicu do zásuvky a potom priložte na odhalenú vidlicu cent," odpovedal hlas z reproduktora.

Matka dievčaťa potom na Twitteri napísala, že s dcérou robili rôzne fyzické výzvy zo servera Youtube, napríklad pregúľať sa na podlahe pri balansovaní topánky na chodidle. Vonku však bolo škaredé počasie a dievča chcelo ďalšiu výzvu, tak požiadala o ňu Alexu. Hlasová asistentka v smart reproduktore Amazon Echo následne ponúkla výzvu, "ktorú našla na webe". "Nie, Alexa, nie!" zakričala matka dievčaťa. Dodala, že jej dcéra je príliš rozumná na to, aby pokyn asistentky nasledovala.

Zmienená výzva sa už v minulosti dostala do hľadáčika hasičov, ktorí ľudí varovali, aby ich v žiadnom prípade neskúšali. Upozornili na riziko elektrických šokov, požiarov, ale aj to, že dotyčný môže prísť o prsty i o celú ruku.

Spoločnosť Amazon stanici BBC uviedla, že Alexu aktualizovala, aby takéto aktivity v budúcnosti neponúkala. "Dôvera zákazníkov je jadrom všetkého, čo robíme, a Alexa je navrhnutá tak, aby zákazníkom poskytovala presné, relevantné a užitočné informácie," uviedla spoločnosť. "Akonáhle sme sa o tejto chybe dozvedeli, podnikli sme rýchle kroky k jej odstráneniu," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok