Rebríček najhodnotnejších firiem vedie Amazon, vpred sa tlačia čínske firmy

TA3 TASR
21.6.2021 13:34

Najhodnotnejšími značkami na svete sú Amazon a Apple. K lídrom z USA sa však začínajú približovať čínske značky, ktoré sú hodnotnejšie než európske top značky, ukázala správa poradenskej spoločnosti Kantar BrandZ.

pohovor kariéra zamestnanie biznis 1140px (ČTK)
ČTK

Google, Microsoft, Tencent

Amazon založený v roku 1994 Jeffom Bezosom zostáva aj tento rok najhodnotnejšou značkou s odhadovanou hodnotou 684 miliardy USD (574,89 miliardy eur). Za ním nasledujú Apple so 612 miliardami USD, Google so 458 miliardami USD a Microsoft so 410 miliardami USD. Najhodnotnejšou čínskou značkou je na piatom mieste čínsky koncern Tencent (241 miliárd USD) a Alibaba (197 miliárd USD) je siedma.

Čínske značky podľa šéfa pre globálne stratégie BrandZ Grahama Staplehursta neustále a postupne postupujú vpred, podporujú totiž vlastný technologický rozvoj a dokážu zachytiť hlavné trendy na čínskom a globálnom trhu.  

Zdvojnásobili hodnotu

Päť značiek počas uplynulého roka viac než zdvojnásobilo svoju hodnotu, na čele boli čínske spoločnosti z oblasti internetového predaja Pinduoduo a Meituan a najväčší čínsky výrobca alkoholických nápojov Moutai, TikTok a americká Tesla. Tesla bola najrýchlejšie rastúcou značkou, keď jej hodnote medziročne stúpla o 275 % na 42,6 miliardy USD a stala sa najhodnotnejšou automobilovou značkou.

Sto najväčších značiek má podľa Kantar celkovú hodnotu 7,1 bilióna USD. Z toho až 74 % pripadá na značky z USA. Na Čínu 14 %, ktorá už predbehla Európu (8 %). Ešte pred rokom na európske značky pripadlo 20 % a na čínske 11 %. Najhodnotnejšou európskou značkou je francúzsky Louis Vuitton (21), nasledovaný nemeckým koncernom SAP (26). Jedinou britskou značkou je Vodafone (60).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok