Ako sa vyvíjala migračná kríza na bieloruskej hranici? Niektorí varujú, že môže trvať až roky

TA3
28.12.2021 16:02

Migračná kríza na východnej hranici Európskej únie s Bieloruskom môže trvať mesiace. Pesimisti varujú, že možno až roky. Problém na hraniciach Litvy, Lotyšska a najmä Poľska s Bieloruskom sa začal koncom leta. Zhoršil sa v novembri a trvá dodnes.

Pomery na východnej hranici Európskej únie a Bieloruska do určitej miery ovplyvnila udalosť, ktorá s migračnou krízou na prvý pohľad nesúvisela. V máji vynútene pristálo v Minsku lietadlo spoločnosti Ryanair, ktoré pôvodne letelo z Atén do litovského Vilniusu. 

Dôvodom mala byť bomba na palube. To ale nebola pravda. Skutočným dôvodom akcie bol bieloruský opozičný novinár Roman Protasevič, ktorého na letisku v Minsku zadržali. 

Podľa letového dispečera Olega Galegova, ktorý ušiel do Poľska, bol na riadiacej veži počas operácie dôstojník KGB. Ten vymyslenú akciu od presmerovania lietadla až po zatknutie novinára riadil. Romana Protaseviča poslali do domáceho väzenia a psychicky zlomili.

Európska únia na zadržanie opozičného novinára zareagovala novými sankciami, ktorými trestala bieloruský režim autoritárskeho prezidenta Aleksandra Lukašenka. 

Koncom leta sa na východnej hranici Európskej únie začali zhromažďovať migranti najmä z Afganistanu, Sýrie a Iraku. Problémy mali najprv Litva a Lotyšsko. Európska únia to považuje za pomstu za sankcie. 

Lukašenko podľa Bruselu rozpútal proti únii hybridnú vojnu, ktorou ju chce vnútorne oslabiť a utečencov používa ako zbraň. Bieloruský režim zareagoval na sankcie podráždene a Bruselu odkázal, že migrantom už v ceste na Západ brániť nebude. Berte si ich. Zaznelo z Minska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok