Najvyšší súd v Rusku nariadil zrušenie činnosti ľudskoprávnej organizácie Memorial, proti rozhodnutiu sa chcú odvolať

TA3 TASR
28.12.2021 14:15

Ruský najvyšší súd v utorok nariadil zrušenie činnosti ľudskoprávnej organizácie Memorial za "systematické porušovanie zákona o zahraničných agentoch".

Informovali o tom viaceré ruské média aj agentúra AFP. "Súd rozhodol o ukončení činnosti Memorial International a jej regionálnych pobočiek," uviedla organizácia na sociálnej sieti Telegram.

Zástupcovia International Memorial obvinenia naďalej odmietajú a tvrdia, že neexistuje žiadny právny dôvod na likvidáciu organizácie. Po vyhlásení rozsudku oznámili, že sa proti rozhodnutiu odvolajú a v prípade potreby sa obrátia na Európsky súd pre ľudské práva. 

Memorial sa zaoberá dejinami politických represií a ochranou ľudských práv. Pre svoju činnosť a postoje svojich predstaviteľov je už roky v centre pozornosti ruských úradov. Od roku 2016 je táto organizácia zaradená na zoznam zahraničných agentov a súdy jej viackrát udelili pokutu za porušenie zákona.

Táto medzinárodná historická, vzdelávacia, dobročinná a ľudskoprávna spoločnosť bola založená v roku 1992 v Moskve na základe združenia Memorial, ktoré vzniklo v roku 1987 a malo mnoho regionálnych organizácií a skupín. V roku 1989 sa všetky zjednotili do celozväzovej spoločnosti Memorial, pričom jej čestným predsedom sa stal renomovaný vedec, sovietsky disident akademik Andrej Sacharov.

Memorial v uplynulých týždňoch podporili desiatky ruských a medzinárodných organizácií či politikov, vedcov a kultúrnych osobností. Boli medzi nimi aj viacerí laureáti Nobelovej ceny mieru vrátane šéfredaktora novín Novaja gazeta Dmitrija Muratova. Ten spolu s posledným sovietskym lídrom Michailom Gorbačovom zverejnil vyhlásenie, v ktorom obaja varovali pred zatvorením Memorialu a uviedli, že prípad "vyvolal v krajine úzkosť a obavy".

Označenie "zahraničný agent" udeľujú ruské úrady na základe zákona z roku 2012, podľa ktorého sa používa pri každej mimovládnej organizácii prijímajúcej peniaze zo zahraničia. V roku 2017 platnosť zákona rozšírili na médiá a od roku 2019 aj na jednotlivých novinárov a aktivistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok