Zdravé potraviny, ktoré by ste nemali večerať: Po týchto budete mať problém zaspať

TA3/zm
12.11.2021 16:00

Potraviny, ktoré máme všeobecne zaradené do kategórie zdravé, nemusia byť v skutočnosti vhodné na večer. Týmto jedlám by ste sa mali vyhnúť, ak nechcete ležať v posteli s otvorenými očami a počítať ovečky.

Zdravé potraviny, ktoré by ste nemali večerať: Po týchto budete mať problém zaspať
Pexels/Jer Chung

O káve je známe, že kvôli kofeínu nie je vhodná v podvečerných hodinách. Nie je to ani zďaleka jediné jedlo či nápoj, ktorému by ste sa mali pred spaním vyhýbať.

Červené mäso

Mäso je veľkým zdrojom bielkovín, no práve tie môžu byť pre organizmus problémom, ak si ich naservírujete večer. Telo totiž potrebuje veľa energie na spracovanie proteínov, čo môže narušiť váš spánok. Na večeru by ste si teda nemali dávať najmä červené mäso, pretože obsahuje najviac bielkovín. Do tejto kategórie radíme okrem hovädzieho mäsa aj kačku, hus i zverinu.

Niektoré druhy zeleniny

Vyzerá to tak, že delená strava, ktorá je postavená na tom, že jete mäso so zeleninou a vynechávate prílohy, nemusí byť šťastnou voľbou, čo večerať. Okrem vyššie spomenutého mäsa sú nevhodné aj niektoré druhy zeleniny. Konkrétne tie, z ktorých nadúva. Karfiol a brokolica obsahujú taký druh vlákniny, ktorý je náročný pre telo na spracovanie, preto opäť hrozí nespavosť. Podobne je na tom dokonca aj zeler.  

Orechy

Orechy sú zdrojom omega 3 mastných kyselín alebo zdravých tukov, čo je síce zdraviu prospešné, ale nie večer. Podobne ako pri mäse, aj tieto potraviny telo dlho trávi a narúšajú fázu relaxácie. Navyše obsahujú pomerne veľa kalórii, ktoré už telo večer nedokáže spáliť tak, ako napríklad cez deň.

Zelený a čierny čaj

Nechcete si neskoro dávať kávu, preto radšej siahnete po čaji. Záleží však, po akom. Ak váš výber padol na zelený alebo čierny čaj, ten rovnako obsahuje kofeín, po ktorom má väčšina z nás problém upadnúť do ríše snov.

Čaje sú ale inak dobrou voľbou na večer, ak sa jedná o bylinky, ktoré spánok podporujú. Takými je medovka, levanduľa alebo materina dúška.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok