Omikron posilňuje neutralizujúcu imunitu voči delte, ukázal výskum v Juhoafrickej republike

TA3 TASR
28.12.2021 13:08

Výskum vedcov z Juhoafrickej republiky naznačuje, že nákaza koronavírusovým variantom omikron zvyšuje neutralizujúcu odolnosť voči variantu delta.

Omikron
TASR/AP

V utorok o tom informovala tlačová agentúra Reuters. Výskum, ktorý ešte neposúdili kolegovia experti, dospel k záveru, že u ľudí, ktorí boli nakazení omikronom, predovšetkým u zaočkovaných, sa vyvinula zvýšená imunita voči variantu delta. 

Do štúdie bolo zapojených 33 zaočkovaných a nezaočkovaných ľudí, ktorí sa nakazili omikronom v Juhoafrickej republike. Autori zistili, že neutralizácia omikronu sa za 14 dní od zaradenia do výskumu zvýšila 14-násobne, a takisto zistili, že 4,4-násobne sa zvýšila neutralizácia variantu delta.

"Zvýšenie v neutralizovaní variantu delta u jednotlivcov nakazených omikronom zrejme vedie k zníženej schopnosti variantu delta znovu nakaziť týchto jednotlivcov," uviedli vedci. Alex Sigal, profesor z Afrického ústavu pre výskum zdravia v JAR, na Twitteri v pondelok napísal, že ak je omikron menej choroboplodný – ako to ukazujú skúsenosti z Juhoafrickej republiky, "tak to pomôže vytlačiť deltu".

Podľa skoršej juhoafrickej štúdie je u ľudí nakazených omikronom menšie riziko hospitalizácie a ťažkého priebehu oproti  nákaze deltou, aj keď autori tvrdia, že čiastočne to možno pripísať silnej imunite obyvateľstva. Variant omikron, prvýkrát zistený v novembri v regióne južnej Afriky a v Hongkongu, sa rozšíril do celého sveta. Hrozí preplnenie nemocníc a narušenie cestovných plánov ľudí na tento sviatočný týždeň, pripomenula agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok