Kim Čong-un zvolal kľúčový stranícky zjazd. Predmet rokovania však nie je známy

TA3 TASR
28.12.2021 11:32

Severokórejský vodca Kim Čong-un zvolal zasadnutie Ústredného výboru vládnucej Kórejskej strany práce, aby prediskutoval strategické plánovanie na nadchádzajúce mesiace.

KĽDR sa musí pripraviť
TASR/AP

Informovali o tom v utorok tamojšie štátne médiá, na ktoré sa odvolali agentúry DPA a Jonhap. "Plenárne zasadnutie má posúdiť, či a ako boli splnené hlavné úlohy, ktoré si strana i štát vytýčili na rok 2021, ako aj prediskutovať budúcu politickú stratégiu a taktiku a rozhodnúť o nej," uviedla Kórejská ústredná tlačová agentúra.

Podrobnosti o tom, čo je predmetom rokovania, neboli zverejnené, a podľa DPA ani nevedno, koľko dní bude zasadnutie trvať. Ústredný výbor je vedúcim orgánom vládnucej politickej strany, na čele ktorej stojí Kim Čong-un. 

Severokórejský vodca často využíva tieto vrcholné stranícke stretnutia na vydanie nových bezpečnostných smerníc. Na straníckom zjazde v januári napríklad Kim označil Spojené štáty za "najväčšieho nepriateľa" Kórejskej ľudovodemokratickej republiky a oznámil rozšírenie jadrového arzenálu.

Aktuálne stranícke zhromaždenie sa koná v čase, keď severokórejský režim čelí ekonomickým problémom v dôsledku medzinárodných sankcií i pandémie koronavírusu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok