Bunky v miske dokázali prekonať umelú inteligenciu. Podali lepší výkon vo videohre Pong

TA3/dp
29.12.2021 07:00

Pár ľudských mozgových buniek dosiahlo pri videohre Pong oveľa lepší výkon ako umelá inteligencia. Scientist uvádza, že tím v Austrálii pestoval tieto bunky mozgu v Petriho miske a teraz sa naučili hrať Pong, a to v pomerne pôsobivom čase.

Bunky v miske dokázali prekonať umelú inteligenciu. Podali lepší výkon vo videohre Pong
YouTube/New Scientist

Cortical labs je austrálska spoločnosť, ktorá pracuje na integrácii biologických neurónov s tradičnejším počítačovým hardvérom na báze kremíka. Pestuje mozgové bunky na mikroelektronických poliach, takže bunky môžu byť stimulované. Informoval o tom web PC Gamer.

Hovoria, že tieto hybridné čipy sa dokážu učiť a reštrukturalizovať, aby prekonali problémy, ako je zastavenie lopty, ktorá sa chce dostať do vašej bránky. Podľa Cortical labs trvá umelej inteligencii zvyčajne 90 minút, kým sa naučí hrať Pong, zatiaľ čo tento tzv. „DishBrain“ to dokázal za päť minút.

Výskumníci však pripúšťajú, že dobrá umelá inteligencia by porazila ich bunky, aj tie vytrénované. Tímu sa podarilo pomocou elektrických signálov informovať "DishBrain" o tom, kde sa lopta v hre nachádza. Neuróny potom mohli pohybovať lopatkami tak, aby odrazili loptu.

Vedúci vedecký pracovník spoločnosti Cortical Labs Brett Kagan pre časopis New Scientist povedal: „myslíme si, že je primerané nazvať ich mozgami kyborgov. Keď mozgové bunky pohybujú lopatkami v Pongu, sú presvedčené, že sú lopatkami. Častokrát hovoríme, že žijú v Matrixe," dodal. 

"Tímy po celom svete skúmajú siete neurónov v miskách, často ich vypestujú do organoidov podobných mozgu. Toto je však prvýkrát, čo sa zistilo, že minimozog dokáže cieľavedome vykonávať úlohy," tvrdí Kagan.

Video o mozgových bunkách si môžete pozrieť tu: 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok