Nový japonský premiér sa nasťahoval do rezidencie, kde vraj strašia duchovia

TA3 ČTK
27.12.2021 12:31

Prvýkrát, po takmer desiatich rokoch, obýva predseda japonskej vlády oficiálnu premiérsku rezidenciu. Tá bola vybudovaná pred necelými sto rokmi v štýle art deco a sprevádza ju zlá povesť, napísala agentúra Bloomberg.

Nový japonský premiér sa nasťahoval do rezidencie, kde vraj strašia duchovia
TASR/AP

Nový premiér Fumio Kišida sa do sídla, v ktorom údajne strašia duchovia, nasťahoval začiatkom decembra a zatiaľ vraj spí dobre. "Už som sa dlho nesťahoval, takže sa cítim svieži," povedal Kišida novinárom. Dom prešiel v roku 2005 kompletnou rekonštrukciou, po ktorej bol údajne do budovy privolaný šintoistický duchovný, ktorého úlohou bolo zbaviť miesto zlých duchov, ktorí sa podľa niektorých ľudí z politických kruhov v dome za uplynulé desaťročia usadili.

Kišida sa vraj pre bývanie v rezidencii rozhodol preto, aby sa mohol sústrediť na svoje pracovné povinnosti. Moderná premiérska kancelária, postavená v roku 2002, stojí len niekoľko metrov od rezidencie. Kišida bude prvým ministerským predsedom, ktorý bude sídlo obývať od čias premiéra Jošihika Nodu, ktorý bol v úrade v rokoch 2011 až 2012. Kišidov predchodca Jošihide Suga do práce dochádzal z obytného komplexu pre poslancov japonského parlamentu. Premiér Šinzó Abe žil v súkromnom dome v tokijskej štvrti Šibuja, asi 15 minút jazdy autom od kancelárie.

Rezidencia bola vybudovaná v čase, keď sa Tokio spamätávalo z ničivého zemetrasenia z roku 1923, a bola inšpirovaná hotelom Imperial, ktorý navrhol americký architekt Frank Lloyd Wright. Hotel Imperial prežil aj spomínané zemetrasenie, ktoré si v Tokiu vyžiadalo desiatky tisíc mŕtvych.

Premiérska rezidencia bola dokončená v roku 1929. O tri roky neskôr vtrhli do budovy mladí dôstojníci japonského námorníctva a zavraždili vtedajšieho premiéra. V roku 1936 sa rezidencia stala dejiskom ďalšieho pokusu o vojenský prevrat, premiérovi Keisukemu Okadovi sa podarilo uniknúť. Päť ľudí v premiérskom sídle bolo zastrelených a nad hlavným vchodom túto udalosť dlho pripomínala diera po guľke.

Po druhej svetovej vojne a v nasledujúcich dekádach zostávalo sídlo bez zmeny, chátralo a mnoho členov vlády ho považovalo za ponuré. Podľa denníka Sankei Šimbún niekdajší premiér Joširó Mori povedal Abemu, že v budove videl duchov. Veľké sály rezidencie boli naďalej využívané na prijímanie zahraničných hostí, vrátane amerického prezidenta Georgea Busha staršieho, ktorému sa tu na bankete v roku 1992 urobilo zle a omdlel.

Rekonštrukcia z roku 2005, ktorej cieľom bolo premeniť rezidenciu na útulný domov, prišla na 8,6 miliardy jenov a boli pri nej starostlivo obnovené zložité drevorezby aj ďalšia výzdoba priestranných sál.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok