Napokon môžu zostať len zaočkovaní a prekonaní. Americký imunológ varoval pred omikronom

TA3
27.12.2021 12:41

V Spojených štátoch pribúda viac infikovaných koronavírusom ako na vrchole druhej vlny. Podľa Univerzity Johna Hopkinsa je to priemerne 200-tisíc prípadov denne. Hlavný americký imunológ Anthony Fauci upozorňuje, že v USA napokon nemusí ostať nikto, kto nebude zaočkovaný alebo koronavírus neprekonal.

Fauci varoval, že počty novoinfikovaných budú rásť nielen v Spojených štátoch. Ľudia sa podľa neho nemajú uspokojiť so správou, že omikron spôsobuje ľahší priebeh ochorenia ako ostatné mutácie. Je totiž infekčnejší. Ohrození sú najmä nezaočkovaní. Pred týmto scenárom varujú viacerí odborníci. Tí sa obávajú najmä preťaženia nemocníc, a to v krajinách, kde je zaočkovaných málo ľudí.

Dôsledky omikronu už pocítili napríklad cestujúci. Letecké spoločnosti museli v USA pre nedostatok personálu zrušiť tisícky letov. Úrady sa preto snažia zvýšiť kapacity testovacích miest. Bidenova administratíva tiež objednala pol miliardy samotestov, ktoré chce od januára zadarmo rozdať domácnostiam.

Aj napriek tomu sa ale mnohí obyvatelia obávajú ochromenia služieb pre nedostatok pracovníkov. Americké stredisko pre kontrolu a prevenciu ochorení pritom už pred Vianocami skrátilo povinnú karanténu pre zdravotníkov z desiatich na sedem dní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok