Starostlivosť o páperovú bundu: Správne pranie a uskladnenie jej zaručí dlhšiu životnosť

TA3/zm
4.1.2022 16:00

Ak máte doma čo i len jednu „páperku“ určite dobre viete, že síce perfektne zahreje, ale treba sa o ňu starať o niečo náročnejšie než o bežnú bundu. Aby vám vydržala čo najdlhšie, nesmiete ju pri praní žmýkať a treba ju poriadne „načechrať“.

Starostlivosť o páperovú bundu: Správne pranie a uskladnenie jej zaručí dlhšiu životnosť
Pexels/Vlad Chețan

Páperové bundy sa vám pri správnej starostlivosti odvďačia na roky v teple. Najväčší problém však je pranie, ktoré musíte prispôsobiť materiálu. 

Športový kúsok

V prvom rade rozlišujte, či si kupujete bundu na bežné každodenné nosenie, alebo vyslovene na vysokohorské podmienky. V prípade športových aktivít nestačí kúpiť len tak hocijakú bundu, ale na to určený model, ktorý na rozdiel od tých bežných potrebuje ako prvý krok v starostlivosti impregnáciu. 

Keď začnete bundu nosiť a poriadne na vám na ňu nasneží, musíte ju nechať preschnúť pri izbovej teplote. Umiestnenie k radiátoru nie je šťastná voľba, mohla by sa poškodiť povrchová membrána. Ale ani nedoschnutie nie je v poriadku, pierka vo vnútri podšívky by mohli začať plesnivieť. 

Bundu v prípade schnutia vešajte na operadlo stoličky alebo ramienko, nie na klasický háčik vešiaka, kde by ostala pokrčená. Nezabúdajte, že po každom premoknutí je tento typ páperky vhodné opätovne naimpregnovať. 

Pranie páperovej bundy

Športová zimná bunda by mala ísť jednoznačne po sezóne do čistiarne, ale pri tej každodennej budete zrejme pranie chcieť praktizovať aj doma. Najčastejšie znečistenie je golier od mejkapu, s ktorým sa vám za každým nechce bežať do čistiarne. Ak sa teda rozhodnete poradiť si doma v bežnej práčke, zvoľte program maximálne na 30-tku a nepoužite žmýkanie. Práve to by vnútornú výplň mohlo poškodiť. 

Postupujte podobne, ako sa to kedysi robilo s vlnenými svetrami. Vodu vysušte pomocou uterákov a nechajte voľne vyschnúť.   

Skladovanie zimných búnd

Či už hovoríme o športovej páperke alebo bežnej každodennej bunde, po zimnej sezóne sa starostlivosť o ňu nekončí. Zrejme nemáte dostatok miesta, aby bola celoročne zavesená v skrini a práve tento typ oblečenia uskladňujete do boxov alebo iného typu odkladacieho priestoru. 

Pozor však na to, aby ste odev príliš nestláčali. Tepelné vlastnosti týchto búnd stoja práve na tom, že medzi pierkami je priestor, ktorý by sa stlačením a naukladaním ďalších sezónnych vecí na bundu mohol neprimerane stlačiť. Pred odložením preto páperku poriadne načechrajte a až potom poskladajte. 

Témy: bunda
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok