Šoférujte bez bundy: Jazdiť v zime oblečená môže byť poriadne nebezpečné

TA3/zm
1.12.2021 16:00

Robíme to takmer všetci. Keď je vonku chladno, za volant si sadáme zásadne v zimnej bunde. Veď komu by sa chcelo vzdať tepla a sadnúť si do studeného auta bez nej.

Šoférujte bez bundy: Jazdiť v zime oblečená môže byť poriadne nebezpečné
Profimedia

Šoférovanie v zimnej bunde môže byť naozaj nebezpečné. Neprospievate tým svojmu zdraviu, hoci by sa vám to mohlo javiť presne opačne.

Nesprávne umiestnený pás

Do vymrznutého auta sa nechce nikomu sadať, a tak si väčšinou nechávame na sebe bundu alebo kabát. Má to však niekoľko nebezpečných nevýhod. Prvou z nich je, že bezpečnostný pás v tomto prípade nie je na správnom mieste a nechráni vás dostatočne.

Všimnite si, že ak sedíte za volantom bez bundy, pás vám siaha okolo bedier. No s poriadnou páperkou vám chráni skôr oblasť brucha. Nebudeme maľovať katastrofické scenáre, čo všetko by sa mohlo stať, v každom prípade zrejme aj samy usúdite, že ak nie je pás na správnom mieste, nechráni vás tak, ako by mal. Ak sa nechcete vzdať tepla, a tak sa rozhodnete predsalen jazdiť v zimnej bunde, zdvihnite si aspoň sedačku smerom nahor, čím sa pás aspoň trochu dostane do správnej polohy.

Zlá viditeľnosť a pohyblivosť

Druhý problém závisí od toho, aký typ bundy alebo kabátu nosíte. V prípade dám býva častý tesný model, najmä ak si pod kabát dáte hrubší sveter. Zrejme ste to už zažili, ruky v ňom máte tak trochu ako v sadre, čo pre šoférovanie nie je úplne ideálne, pretože tým znižujete svoju pohyblivosť, a teda aj reakčný čas, keby sa čokoľvek na vozovke udialo.

Pre jazdu autom nie je vhodná ani bunda, ktorá má napríklad veľký ozdobný golier, ktorý vám môže brániť vo výhľade. Podobná kategória sú klobúky a u pánov šiltovky. Za volant rozhodne nepatria, pretože s nimi nemáte dostatočný výhľad.   

Dlhšia jazda

Ak je vaša trasa pomerne krátka, možno si neuvedomíte, že sa po pár minútach v bunde potíte. Z hľadiska dlhšej trasy to však nie je dobré ani pre vaše zdravie. Najskôr je vám príliš teplo a potom vystúpite do studeného počasia, čím si môžete uhnať akurát prechladnutie alebo seknutie krížov. O čo dlhšiu trasu pred sebou máte, o to viac platí, že by ste ju mali absolvovať bez bundy. A platí to i v prípade, že síce šoférujete pár kilometrov, ale ranné kolóny z toho urobia viac než polhodinovú cestu.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok