Snažíte sa prestať fajčiť? Pomôže vám strava bohatá na zemiaky, baklažán a paradajky

TA3/zm
3.1.2022 16:00

Jedno z najčastejších novoročných predsavzatí je skoncovať s cigaretami. Ak ste sa rozhodli aj vy tento rok prestať fajčiť, pomôže vám upravená strava. Čo by ste mali rozhodne mať na tanieri, aby ste to zvládli bez nikotínu?

Snažíte sa prestať fajčiť? Pomôže vám strava bohatá na zemiaky, baklažán a paradajky
Pexels/lilartsy

Zaručené spôsoby, ako prestať fajčiť, neexistujú. Na každého funguje niečo iné. Niekto siaha po náplastiach, iný po biorezonancii. V každom prípade to chce úprimné rozhodnutie a pevnú vôľu. Zbaviť sa tohto zlozvyku vám však môže pomôcť aj zelenina! Chýbajúci nikotín vám totiž výborne nahradí paradajka, baklažán alebo obyčajné zemiaky. 

Zelenina s nikotínom

Nikotín sa nenachádza len v listoch tabaku, ale je prirodzenou súčasťou aj niektorých druhov zeleniny. Vo veľkých dávkach je to jed, ale v malých má táto látka tendenciu vytvárať závislosť. Preto, ak ste sa rozhodli zbaviť zlozvyku fajčenia, bude vám okrem rituálov chýbať naozaj aj nikotín. 

Zoberte si na pomocníkov zeleninu, ktorá táto látku obsahuje. Takou je napríklad baklažán, ktorý má v sto gramoch približne 0,01 mg nikotínu, čo teda cigaretu nenahradí, ale telo má rovnaký pocit ako keby ste boli tri hodiny pasívnym fajčiarom. Pre porovnanie, bežná cigareta má 10 mg nikotínu, z ktorého do tela prenikne jeden gram. 

Baklažán si môžete síce servírovať denne, ale museli by ste ho jesť na kilá, aby ste telo oklamali. Zelenina obsahujúca nikotín je však skvelou pomôckou pri odvykaní od fajčenia. Okrem baklažánu tento prírodný alkaloid obsahujú aj zemiaky, paradajky, zeler, karfiol a dokonca i čierny a zelený čaj. Ak chcete prestať fajčiť, na čas sa zamerajte na vegetariánsku stravu.

Zemiaky v šupke

Spomínané zemiaky sú bežnou prílohou jedál. Ak sa rozhodnete servírovať si ich na tanier čo najviac, aby vám pomohli s abstinenčnými príznakmi, varte si ich v šupke. Takto pripravené strácajú oveľa menej nikotínu. U paradajok zas platí, že čím sú nezrelšie, tým ho obsahujú viac. Táto látka totiž v prírode slúži na odlákanie škodcov, preto sa nachádza v mnohých rastlinách na obranu, kým dozrievajú. Nezrelé paradajky sú však pre človeka vo väčšom množstve jedovaté, preto ich skúste nahradiť paradajkovým pyré.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok