Vodu zo zemiakov na šalát si odložte: Keď spoznáte jej účinky, už ju nikdy nevylejete

TA3/zm
23.12.2021 08:00

Zemiakový šalát je vianočnou tradíciou a v menších obmenách nechýba v takmer žiadnej slovenskej domácnosti. Pri príprave zemiakov nevylievajte vodu, v ktorej sa varili. Ešte vám poslúži rôznymi spôsobmi.

Vodu zo zemiakov na šalát si odložte: Keď spoznáte jej účinky, už ju nikdy nevylejete
Pixabay

Vedeli ste, že voda zo zemiakov obsahuje množstvo cenných látok, ktoré sa ešte dajú využiť, napríklad pre náš vzhľad? Stačí len vyskúšať niektorý z neoceniteľných trikov našich babičiek a určite si niektorý osvojíte.  

Pleťové tonikum

Voda, v ktorej sa varili zemiaky, je bohatá na draslík a vitamín B12, ktoré dokážu zastaviť starnutie. Znie to neuveriteľne, ale ak si vodu z hrnca odložíte do uzatvárateľnej fľaše a uskladníte v chladničke, získate prakticky zadarmo skvelé pleťové tonikum.  

Rozštiepené končeky

Pre rovnaké látky je odvar zo zemiakov ideálny nie len na pleť, ale aj vlasy. Zamedzíte tak ich štiepeniu a zároveň im dodáte lesk. Vodu, v ktorej sa zemiaky varili, môžete po vychladnutí použiť dvomi spôsobmi. Buď ju použijete na záverečné oplachovanie vlasov, alebo ju necháte polhodinu pôsobiť a potom vlasy ešte raz umyjete šampónom. Výsledok by mal byť rovnaký, a to zdravé, pružné vlasy.

Vyleštite striebro

Ak potrebujete last minute trik na vyleštenie strieborného príboru, ktorý vyťahujete len raz za rok, opäť pomôže voda zo zemiakov. Jednoducho do nej vidličky, lyžičky a nože namočte na pár hodín a potom ich stačí len vyleštiť suchou utierkou. Budú ako nové.

Zahustite omáčku

Hovorí sa, že dobrá gazdiná vie uvariť aj z vody. A skutočne je to tak. Konkrétne zo zemiakovej vody viete variť po druhýkrát – omáčky. Keďže sa uvoľnil do vody od zemiakov škrob, práve toto je pomerne zdravý trik, ako omáčky zahustiť.

Proti voškám

A napokon ešte jedno využitie vody zo zemiakov. Funguje ako odpudzovač mušiek, ktoré sa raz za čas usadia nielen na vonkajších, ale i izbových rastlinách. Jednoducho dajte vodu do rozprašovača, listy rastlín postriekajte a o pár dní máte po probléme.    

Témy: Omáčka
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok