Slovenskí rýchlostní kanoisti majú za sebou úspešný rok. Aké ocenenia získali?

TA3
26.12.2021 16:45

Aj v tomto roku si slovenská rýchlostná kanoistika udržala status jedného z najúspešnejších olympijských športov. Naši reprezentanti získali cenné kovy na všetkých troch najvýznamnejších seniorských medzinárodných podujatiach.

Po ukončení kariéry strieborných olympionikov z Ria Juraja Tarra a Tibora Linku museli tréneri a funkcionári popracovať na zložení nového štvorkajaku a už júnové ME v poľskej Poznani ukázali, že sú na dobrej ceste. Posádka Samuel Baláž, Denis Myšák, Csaba Zalka a Adam Botek získala striebro na 500-vke a úspešný kontinentálny šampionát ešte vyšperkoval dvojkajak Baláž, Botek ďalším striebrom na olympijskej tisícke a kajakárka Mariana Petrušová bronzom na rovnakej trati.

Vydarená jarná sezóna ale kompetentným zamotala hlavy, pretože do olympijskej K4 sa celkom logicky tlačil aj uzdravený Erik Vlček. Napokon o nominácii na hry v Tokiu rozhodli interné preteky medzi ním a Zalkom, v ktorých bol o čosi lepší skúsenejší Vlček. 

Okrem štvorkajaku sme mali v Tokiu aj ďalšiu ambicióznu loď, lenže dvojici Baláž, Botek sa ich olympijská premiéra v K dvojke nevydarila podľa predstáv a naši skončili na kilometri na 10. mieste. No a singlkajakár Peter Gelle bol na rovnakej trati celkovo 14. Naopak štvorkajak opäť nesklamal a posádka Baláž, Myšák, Vlček, Botek si na letných hrách vybojovala na 500-vke bronz.


Slovenskej K 4 potom vyšiel aj záver sezóny. Na septembrových MS skončila na 500 m trati strieborná a stala sa jedinou loďou, ktorá na všetkých troch vrcholných podujatiach v tomto roku získala medailu. Do našej posádky sa pritom namiesto Erika Vlčeka, ktorý si po olympiáde doprial viac oddychu, vrátil Csaba Zalka. Na svetovom šampionáte v Kodani to ale nebola naša jediná medailová radosť, pretože K2 Baláž, Myšák rovnako na 500-vke získala bronz.

V tomto roku boli aj voľby v sekcii hladkých vôd SK a staronovým predsedom je Róbert Petriska, ktorého zvolili opätovne takmer jednohlasne. Slovenská rýchlostná kanoistika má teda za sebou ďalší úspešný rok, no treba povedať, že kanoisti za kajakármi naďalej výrazne zaostávajú. A napriek neustálym úspechom na medzinárodnom poli naši pretekári doma stále nemajú adekvátnu infraštruktúru. Sekcia hladkých vôd SK ale naďalej mravčími krokmi pokračuje v dlhoročnej snahe vybudovať moderný vodácky areál na petržalskom Zemníku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok