Výbuch na východe Konžskej demokratickej republiky zabil najmenej 7 ľudí, podozriví sú islamisti

TA3 TASR
25.12.2021 22:55

Najmenej siedmi ľudia zahynuli v sobotu pri výbuchu bomby v centre mesta Beni na východe Konžskej demokratickej republiky, kde sú veľmi aktívni islamskí extrémisti.

Výbuch na východe Konžskej demokratickej republiky zabil najmenej 7 ľudí, podozriví sú islamisti
TASR/AP

Informovala o tom agentúra AP s tým, že krátko po výbuchu bomby sa ozvala silná streľba a davy ľudí v panike utekali z centra mesta. Podľa vyjadrenia očitých svedkov k výbuchu došlo v reštaurácii In Box, kde práve viac ako 30 ľudí oslavovalo Vianoce. Najmenej dve z obetí výbuchu sú deti, dodala AP.

K bombovým výbuchom došlo v tejto časti Konžskej demokratickej republiky aj v lete: úrady z nich obvinili Spojené demokratické sily, ktoré sú označované za najnebezpečnejšie z polovojenských oddielov.

Spojené demokratické sily je historicky ugandská povstalecká koalícia, v ktorej najväčšiu skupinu tvorili moslimovia stojaci proti ugandskému prezidentovi Yowerimu Musevenimu. Na východe Konžskej demokratickej republiky sa etablovala v roku 1995 a stala sa najnebezpečnejšou z množstva zakázaných síl v tomto nestabilnom regióne.

Je podozrievaná a obviňovaná, že za posledné desaťročie zabila v Konžskej demokratickej republike tisíce civilistov. Pripisuje sa jej aj spáchanie bombových útokov v hlavnom meste Ugandy - v meste Kampala. Džihádistická skupina Islamský štát prezentuje Spojené demokratické sily ako svoju regionálnu pobočku – Islamský štát v provincii Stredná Afrika. Spojené štáty v marci zaradili Spojené demokratické sily na svoj zoznam "teroristických skupín" pridružených k džihádistom z Islamského štátu.

Severné Kivu a susedné Ituri sú od mája v "stave obkľúčenia" vládnou armádou, ktorej sa však zatiaľ nepodarilo zastaviť útoky ozbrojených milícií. Okrem toho, od 30. novembra spustili Konžská demokratická republika a Uganda spoločnú operáciu proti koalícii Spojené demokratické sily na východe Konžskej demokratickej republiky, aby sa pokúsili potlačiť útoky.

Napriek vojenskej ofenzíve a prítomnosti mierových síl OSN v Beni sú obyvatelia tohto mesta nespokojní s bezpečnostnou situáciou. V posledných rokoch toto mesto trpelo aj epidémiou eboly a zaznamenalo niekoľko menších ohnísk tejto choroby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok